Начало / Актуални теми / Неврологични симптоми при хипотиреоидизъм

Неврологични симптоми при хипотиреоидизъм

юли 7, 2021

неврологични симптоми при хипертиреоидизъм

Хипотиреоидизмът е патологично състояние на понижена до липсваща функция на щитовидната жлеза, вследствие на което продукцията на щитовидни хормони (Т3 иТ4) е намалена или липсва.

Хипотиреоидизъм може да възникне поради редица ендогенни (ензимни дефекти, дисгенезия на щитовидната жлеза) и екзогенни причини – струмектомия, лъчетерапия, прием на някои медикаменти и др. Най-често обаче се касае за автоимунно заболяване.

Симптомите на хипотиреоидизъм се развиват много бавно, като се наблюдават прояви от страна на много органи и системи – кожа, сърце, стомашночревен тракт, опорно-двигателен апарат, полова система, нервна система и др.

Неврологичните симптоми при хипотиреоидизъм могат да се дължат както на увреждане на централната, така и на периферната нервна система. Роля за възникването им имат забавените метаболитни процеси, хипоксията, отока и отлагането на мукополизахариди в нервната и околната тъкан.

Кои са най-честите неврологични симптоми при хипотиреоидизъм?

  • Невропсихични симптоми

Болните се оплакват от хронично рецидивиращо и дифузно главоболие, сънливост, отслабване на паметта, забавено мислене (брадипсихия), апатия, депресия, микседемна психоза.

  • Двигателни нарушения

Болните имат забавени движения, те са брадимимични с безизразно лице, речта е забавена (брадилалия). При 25 до 35 % от болните се наблюдава хронична прогресираща церебеларна (малкомозъчна) атаксия.

  • Периферна невропатия – полиневропатия, мононевропатия

При 10 до 60 % от болните с хипотиреоидизъм се срещат леки, симетрични, сензомоторни полиневропатии, протичащи с парестезии в дланите и стъпалата.

При около 35 % от случаите на хипотиреоидизъм се наблюдават мононевропатии. Пример за мононевропатия е синдромът на карпалния канал.

  • Краниална невропатия

При хипотиреоидизъм може да се засегне слухово-вестибуларния нерв (VIII черепномозъчен нерв), при което се появява световъртеж, шум в ушите, понижен слух. При засягане на зрителния нерв (II черепномозъчен нерв) намалява зрението.

  • Хипотиреоидна миопатия

Хипотиреоидната миопатия се характеризира с мускулна слабост, болка, скованост и крампи. При някои пациенти може мускулите да са хипертрофирали – изглеждат добре развити, уголемени, твърди, но са много по-слаби по сила от нормалните.

Различават се 4 подтипа на миопатия, свързана с хипотиреоидизъм: миастеничен синдром, атрофична форма, синдром на Kocher-Debre-Semelaigne и синдром на Hoffman.

  • Микседемна кома

Микседемната кома е рядко усложнение. Провокира се от прием на седативни средства, силен стрес, травма, инфекция, хирургична интервенция. Клиничната картина се характеризира с тежка хипотермия (телесната температура спада под 35-33 °С), забавя се сърдечната дейност и дихателните движения. Настъпват епилептични гърчове, ступор и кома.

При тежък вроден хипотиреоидизъм се наблюдава изоставане във физическото и психическото развитие. Налице е кретенизъм. Установяват се нарушения на слуха и вестибуларния апарат.

Прочетете за:
Хипотиреоидизъм
Сърдечни симптоми при хипотиреоидизъм
Вроден хипотиреоидизъм – причини, симптоми