Начало / Актуални теми / Симптоми при рак на дебелото черво (колоректален рак)

Симптоми при рак на дебелото черво (колоректален рак)

сеп. 10, 2018

симптоми при рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво е един от най-честите тумори, като заболеваемостта непрекъснато нараства. Най-често възниква след 50 годишна възраст.

Колоректалният карцином се локализира най-често в ректума (правото черво) – 60%, след което в сигмовидното черво – 20 %, в сляпото черво и възходящото ободно черво – 10 % и в останалите части на червото – 10 %.

Ракът на дебелото черво в повечето случаи възниква на базата на предшестващ аденом. При 70 % от хората над 55 години се откриват полипи, като колкото по-голям е размерът им, толкова рискът от малигнизиране е по-висок.

Кои са най-честите симптоми при рак на дебелото черво?

Симптомите при рак на дебелото черво зависят от неговата локализация, стадий, от наличието на метастази и усложнения. Дълго време заболяването може да протича безсимптомно и едва в напреднал стадий да се появят симптоми.

  • Диспептични оплаквания

Болните могат да се оплакват от тежест след нахранване, чувство за подуване на корема, метеоризъм, оригвания, безапетитие.

  • Промени в чревния пасаж

Наблюдава се смяна на запек с диария. Раковият процес може да причини стеснение на чревния лумен, застой на фекалии, усилване на гниенето и ферментацията, дразнене и възпаление на чревната лигавица, отделяне на повече слуз и разводняване на фекалиите.

При рак на ректума е характерно промяната на формата на изпражненията – лентовидни, като малки топчета (овчи изпражнения) или тънки като молив.

  • Примеси в изпражненията

В изпражненията може да се открие кръв, слуз и понякога гной. Дължат се на ерозиране на кръвоносните съдове и на придружаващ възпалителен процес.

Кървенето е характерен симптом при рак на сигмовидното черво и най-вече на ректума. Кръвта е тъмна и е в началото на дефекацията. При тумори в дясната половина на дебелото черво кръв се установява чрез изследване на изпражненията за окултни кръвоизливи.

  • Болка в корема

При голям процент от болните се установява коликообразна болка, дължаща се на нарушена чревна проходимост или на възпаление на тумора.

  • Нарушено общо състояние

При голяма част от болните се установяват отпадналост, слабост, загуба на тегло, бледа кожа и анемия. Тези симптоми са по-чести при разполагане на тумора в дясната половина на дебелото черво. Понякога може да има умерено повишена температура поради възпалителен процес в и около тумора.

Колоректалният карцином може да се разпространи по лимфогенен път в регионалните лимфни възли. По кръвен път могат да се получат метастази в черния дроб, белия дроб. В напреднал стадий туморът може да прорастне и към съседни органи – бъбреци, пикочен мехур, тънко черво.

При рак на дебелото черво могат да настъпят следните усложнения:

  • Чревна непроходимост (илеус) – раковият процес води до стесняване и запушване на чревния лумен. Обикновено възниква при рак в лявата половина на дебелото черво.
  • Перфорация на чревната стена – възниква рядко, развива се перитонит.
  • Параректален абсцес и фистули – могат да настъпят при рак на ректума.

Прочетете за:
Карцином на дебелото черво и ректума
Колоноскопия
Анатомия на дебелото черво