Начало Актуални теми Симптоми при рак на дебелото черво (колоректален рак)

Симптоми при рак на дебелото черво (колоректален рак)

симптоми при рак на дебелото черво
симптоми при рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво е един от най-честите тумори, като заболеваемостта непрекъснато нараства. Най-често възниква след 50 годишна възраст.

Колоректалният карцином се локализира най-често в ректума (правото черво) – 60%, след което в сигмовидното черво – 20 %, в сляпото черво и възходящото ободно черво – 10 % и в останалите части на червото – 10 %.

Ракът на дебелото черво в повечето случаи възниква на базата на предшестващ аденом. При 70 % от хората над 55 години се откриват полипи, като колкото по-голям е размерът им, толкова рискът от малигнизиране е по-висок.

Какви са симптомите при рак на дебелото черво?

Симптомите при рак на дебелото черво зависят от неговата локализация, стадий, от наличието на метастази и усложнения. Дълго време заболяването може да протича безсимптомно и едва в напреднал стадий да се появят симптоми.

  • Диспептични оплаквания

Болните могат да се оплакват от тежест след нахранване, чувство за подуване на корема, метеоризъм, оригвания, безапетитие.

  • Промени в чревния пасаж

Наблюдава се смяна на запек с диария. Раковият процес може да причини стеснение на чревния лумен, застой на фекалии, усилване на гниенето и ферментацията, дразнене и възпаление на чревната лигавица, отделяне на повече слуз и разводняване на фекалиите.

При рак на ректума е характерно промяната на формата на изпражненията – лентовидни, като малки топчета (овчи изпражнения) или тънки като молив.

  • Примеси в изпражненията

В изпражненията може да се открие кръв, слуз и понякога гной. Дължат се на ерозиране на кръвоносните съдове и на придружаващ възпалителен процес.

Кървенето е характерен симптом при рак на сигмовидното черво и най-вече на ректума. Кръвта е тъмна и е в началото на дефекацията. При тумори в дясната половина на дебелото черво кръв се установява чрез изследване на изпражненията за окултни кръвоизливи.

  • Болка в корема

При голям процент от болните се установява коликообразна болка, дължаща се на нарушена чревна проходимост или на възпаление на тумора.

  • Нарушено общо състояние

При голяма част от болните се установяват отпадналост, слабост, загуба на тегло, бледа кожа и анемия. Тези симптоми са по-чести при разполагане на тумора в дясната половина на дебелото черво. Понякога може да има умерено повишена температура поради възпалителен процес в и около тумора.

Колоректалният карцином може да се разпространи по лимфогенен път в регионалните лимфни възли. По кръвен път могат да се получат метастази в черния дроб, белия дроб. В напреднал стадий туморът може да прорастне и към съседни органи – бъбреци, пикочен мехур, тънко черво.

При рак на дебелото черво могат да настъпят следните усложнения:

  • Чревна непроходимост (илеус) – раковият процес води до стесняване и запушване на чревния лумен. Обикновено възниква при рак в лявата половина на дебелото черво.
  • Перфорация на чревната стена – възниква рядко, развива се перитонит.
  • Параректален абсцес и фистули – могат да настъпят при рак на ректума.

Прочетете за:
Карцином на дебелото черво и ректума
Колоноскопия
Анатомия на дебелото черво