Начало / Актуални теми / Слуз в изпражненията – какви са причините?

Слуз в изпражненията – какви са причините?

май 28, 2019

слуз в изпражненията

Наличието на малко количество слуз в изпражненията е нормално и не трябва да ви притеснява. Чревната лигавица съдържа жлези, които продуцират слуз (мукус), която има защитна роля – предпазва червата от инфекциозни агенти, улеснява придвижването на фекалиите.

Обикновено слузта е бяла или жълтеникава субстанция с желеобразна консистенция.

Появата на значително количество слуз във фекалиите може да бъде сигнал за наличие на проблем, който изисква лечение.

Обилното количество слуз в изпражненията понякога се придружава и от други симптоми, например кръв или гной в изпражненията, болки в корема, подут корем, промени в дефекацията и др.

Какви са причините за поява на слуз в изпражненията?

Ето някои причини за наличие на повишено количество слуз в изпражненията:

Чревни инфекции

Бактериални инфекции, причинени от Салмонела, Шигела, Ешерихия коли, Йерсиния, Кампилобактер са честа причина за поява на слуз в изпражненията. Те често възникват в резултат на хранително отравяне и предизвикват следните симптоми – диария, повръщане, коремни болки, повишена температура. Някои бактериални инфекции могат да преминат без лечение, но в други случаи се налага прием на антибиотици.

Слуз във фекалиите може да се наблюдава и при редица паразитни инфекции, например детски глист, амебна дизентерия, ламблиоза.

Синдром на раздразнено дебело черво

Синдромът на раздразненото дебело черво се среща доста често, но все още причината за възникването му не е изяснена. Характерни оплаквания са: болка в долната част на корема, запек, по-рядко диария, изхождане на слуз, подуване на корема и др.

Хроничен улцерохеморагичен колит (ХУХК)

При улцерозен колит по лигавицата на дебелото черво има множество язви. Основен симптом на заболяването е честото изхождане на изпражнения, примесени с кръв и слуз, а понякога и на гной. При тежки форми изхожданията може да са само от кръв, слуз и гной.

Рак на дебелото черво и ректума

Слуз и гной в изпражненията при пациенти с рак на дебелото черво или ректума се появяват при настъпил туморен разпад и възпаление. Те могат да се отделят в началото на дефекацията или да се смесват с изпражненията.

Проктит

Проктитът представлява възпаление на лигавицата на правото черво (ректум). Може да възникне в резултат на инфекция, включително полово предавани инфекции, улцерозен колит, травма, лъчетерапия и др. Протича с болезнени напъни за дефекация, кървене от ректума, изхождане на слуз.

Други причини са:

 • анални фисури
 • анален абсцес и фистула
 • полипи на дебелото черво
 • дивертикулоза на дебелото черво
 • чревна непроходимост (илеус)
 • лактозна непоносимост
 • цьолиакия (глутенова ентеропатия)
 • хранителна алергия
 • муковисцидоза (кистична фиброза)
 • дехидратация
 • запек.