Начало / Актуални теми / Слънчев удар – симптоми и лечение

Слънчев удар – симптоми и лечение

юни 30, 2017

Слънчев удар

Слънчевият удар представлява форма на топлинен удар, възникващ при прекомерно излагане на слънце. Това е сериозно, понякога животозастрашаващо състояние, при което телесната температура се повишава над 40 ºС.

Главният рисков фактор за слънчев удар е продължителното стоене на слънце в часовете от 10 до 16 ч. и високата температура.

Всеки може да получи слънчев удар, но някои хора са по-податливи от други. Децата под 5 годишна възраст и хората над 65 години са изложени на по-голям риск, а също и хората с наднормено тегло. Повишен риск има и при хора, страдащи от диабет, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания или с дихателни проблеми.

Какви са симптомите на слънчев удар?

Пулсиращо главоболие

Един от първите признаци на слънчев удар е появата на пулсиращо главоболие. Ако чувствате пулсиране в областта на слепоочието или челото, това може да е предупредителен знак, че сте стояли на слънце твърде дълго време.

Ако получите пулсиращо главоболие веднага отидете на закрито. Поставете студена кърпа на челото си или разтрийте кубче лед в областта на слепоочието си. Пийте повече вода.

Гадене или повръщане

Чувството за гадене или повръщане може да е индикация за слънчев удар. Известно е, че ултравиолетовата радиация е токсична. Една от първите реакции на организма към токсините е да се опита да ги отстрани чрез повръщане.

Ако почуствате гадене и особено ако повърнете, трябва незабавно да се скриете от слънцето. Ако можете легнете и поставете студени кърпи на главата, под мишниците и около слабините, за да намалите температурата на тялото си. Бавно приемайте вода, за да се рехидратирате.

Гореща, суха кожа

Един от главните симптоми, че тялото ви прегрява е липсата на изпотяване. Тялото произвежда пот като средство за охлаждане и когато системата за регулиране на телесната температура спре (което е в основата на топлинния удар) спира и изпотяването. Ако кожата ви е суха, гореща, зачервена, ако ви е горещо, но не се изпотявате, вероятно имате слънчев удар.

Охладете кожата си чрез студен душ. Пийте много вода, за да се рехидратирате.

Сърцебиене и учестено дишане

Когато тялото прегрее, това се отразява на всички органи и системи. Може да се появи учестено и повърхностно дишане, самостоятелно или в комбинация с учестена сърдечна дейност. Ако усетите сърцебиене или не може да си поемете дъх, трябва да потърсите лекарска помощ.

Обърканост, дезориентация

Хората със слънчев удар могат да бъдат объркани и дезориентирани, може да имат залитаща походка, неясен говор.

Виене на свят

Продължителният престой на слънце може да доведе до виене на свят. Причината за това е високата температура и влажност, а също и токсичните ултравиолетови лъчи. Виенето на свят може да бъде предвестник на друг по-сериозен симптом на слънчев удар – загуба на съзнание.

Ако се почувствате замаяни, седнете или легнете на закрито място. Пийте повече вода и охладете тялото си със студени кърпи, лед или душ.

Загуба на съзнание

Загубата на съзнание е най-тежкият признак на слънчев удар. Може да настъпи краткотрайна загуба на съзнанието (припадък) или по-продължително състояние на безсъзнание.

Ето защо е важно още при първите признаци на слънчев удар да се вземат мерки – преместете се на закрито и прохладно място и започнете да пиете вода. Поставете студени кърпи на главата си, под мишниците, около слабините, вземете душ или вана. Седнете или легнете като повдигнете краката си нагоре.

Ако пострадалият е в безсъзнание може да се наложи хоспитализация, където ще се мониторира телесната температура и ще се извърши корекция на водно-електролитните нарушения.