Начало / Актуални теми / Спирохети – какви болести причиняват

Спирохети – какви болести причиняват

юни 8, 2022

спирохети – болести

Спирохетите са раздел бактерии, който включва две семейства – сем. Spirochaetaceae и сем. Leptospiraceae. Към тях се отнасят три рода – Трепонема, Борелия и Лептоспира.

Спирохетите са Грам-отрицателни, подвижни бактерии със спираловидна форма. Извършват характерни движения, подобни на тирбушон.

Какви заболявания причиняват спирохетите?

Патогенните за човека спирохети причиняват следните заболявания:

Сифилис

Сифилисът е инфекция, разпространена в целия свят. Причинява се от бледата спирохета – Treponema pallidum. Заразяването става главно по полов път. Източник на заразата е болният човек. Инкубационният период е около 2-3 седмици.

Сифилисът е хронично заболяване в протичането, на което се различават следните стадии:

Първичен сифилис – на мястото на проникване на бледата спирохета (най-често лигавицата на половите органи) се развива малка язвичка с твърдо дъно и ръбове (твърд шанкър). Язвите заздравяват за 3-4 седмици.

Вторичен сифилис – започва 2-3 месеца след приключване на първичния стадий. Появяват се обриви по кожата и лигавиците, най-често по перинеума, скротума, вътрешните части на бедрата, вулвата, аксилите и др.

Третичен сифилис – започва 3 до 10 години след заразяването при пациенти с нелекуван сифилис. Появяват се гуми (грануломи) по кожата, лигавиците и вътрешните органи.

След 10 до 30 години, късният сифилис може да прогресира до невросифилис – протича като прогресивна парализа, табес дорзалис и др.

При сифилис се провежда продължително лечение с пеницилин.

Фрамбезия

Фрамбезията е хронична тропическа кожна инфекция, която може да засегне костите и ставите в късните си стадии. Причинява се от Treponema pallidum pertenue.

Фрамбезията засяга деца под 15-годишна възраст. Среща се главно в топли, влажни, тропически райони на Африка, Югоизточна Азия, Южна Америка и Океания.

Заболяването се предава от човек на човек чрез директен контакт със секрет от язви на болен човек. Бактериите навлизат през микролезии по кожата, като драскотини и ухапвания.

Първият симптом на болестта е появата на подутина по кожата, която се пука и се образува язва. За 3 до 6 месеца язвата зараства без лечение. Понякога 1-2 месеца до 2 години след заразяването е възможна появата на вторични кожни лезии.

При 10 % от нелекуваните пациенти след 5 – 10 години се появяват късни лезии, обикновено в близост до стави. Настъпват костни и ставни увреждания.

Лечението се провежда с пеницилин.

Пинта

Пинта е леко и непрогресиращо кожно заболяване, причинено от Treponema carateum. Среща се в Централна и Южна Америка. Характеризира се с появата на една или повече папули (подутини), които бавно се увеличават и се превръщат в големи, плоски лезии. Най-често се засягат крайниците. Вторични лезии може да се появят след 6 месеца до 3 години. Възможни са и късни лезии. Провежда се лечение с пеницилин.

Прочетете за:
Сифилис – етиология, патогенеза, класификация
Спирохети – класификация
Заболявания, причинени от спирохети – 2-ра част