Начало / Актуални теми / Свободно тяло (ставна мишка) в колянната става

Свободно тяло (ставна мишка) в колянната става

юни 8, 2016

ставна мишка

Свободно тяло или ставна мишка в колянната става представлява откъснато парченце кост или хрущял с големина най-често на просено до лещено зърно, което се движи свободно из колянната става и възпрепятства движенията в нея.

Свободното тяло в ставата се нарича „ставна мишка“, тъй като в даден момент то се появява, но след това може да се скрие и да не се открие отново.

Свободните тела не трябва да се наричат чужди тела, тъй като произходът на чуждите тела (куршуми, песъчинки) е извън организма.

Пациентите, които имат свободно тяло в колянната става съобщават, че имат чувството, че нещо се движи в коляното. Движенията в ставата могат да бъдат силно ограничени или блокирани.

Свободно тяло (ставна мишка) в колянната става може да се появи при:

  • Артроза на колянната става (гонартроза)

Гонартрозата се характеризира с разрушаване на ставния хрущял, което е причина за триене на костните повърхности една в друга. Често в ставната кухина се установяват свободно подвижни тела от разрушена кост и хрущял. По ръбовете на ставата се появяват остеофити – костни шипове.  Ставната капсула фиброзира. Прогресирането на заболяването довежда до деформация на ставата.

  • Дисекиращ остеохондрит на колянната става (osteochondritis dissecans).

Среща се по-често при момчета на възраст между 8 и 18 години. Дължи се на нарушено кръвоснабдяване на костта – засяга се вътрешния кондил на бедрената кост. Причината за нарушеното кръвоснабдяване е незвестна. Предполага се, че роля могат да имат генетични фактори, повтарящи се микротравми или пренатоварване на ставата при спортисти. Формира се костно-хрущялен фрагмент, който може да бъде неотделен или да се отдели и да се превърне в свободно тяло в колянната става. Пациентите се оплакват от силна болка особено при ходене и при хиперекстензия, нестабилност на ставата, ограничени движения, а понякога и блокирани.

Много фрагменти могат да зараснат спонтанно. При счупена ставна повърхност и отделен фрагмен, той може да се фиксира чрез винт. Когато фрагментът се е превърнал в свободно тяло, той трябва да се отстрани.

  • Остеохондрални фрактури

При младежи до 30 годишна възраст усукващи движения на коляното или директен удар могат да отчупят фрагмент от кост и ставен хрущял. При хора на възраст между 30 и 40 години по-често се откъсват хрущялни фрагменти, без да се засяга костта. След 40 годишна възраст се наблюдават неотделен напълно фрагмент от ставен хрущял.

  • Синовиална хондроматоза

Рядко срещано доброкачествено заболяване, което се характеризира с абнормно разрастване на синовиалната мембрана и продукцията на множество свободни хрущялни тела.

Как се диагностицират свободните тела в колянната става?

Ставните мишки най-често се диагностицират чрез рентгеново изследване, тъй като в повечето случай свободните тела се състоят освен от хрущял и от кост. Около 25% от свободните тела обаче не се виждат на рентгенография, защото ставния хрущял е прозрачен за рентгеновите лъчи.

Ядрено-магнитния резонанс е най-добрият начин за установяване на размера, броя и локализацията на свободните тела, когато те са съставени само от хрущял.

Какво е лечението?

Най-често прилаганото лечение е отстраняване на всички свободни тела от ставата чрез артроскопия.