Начало / Актуални теми / Стеноза на трахеята – причини, симптоми

Стеноза на трахеята – причини, симптоми

май 9, 2019

стеноза на трахеята

Стеноза на трахеята представлява стесняване на лумена на трахеята, което причинява дихателни проблеми. Симптоми възникват при стеснение на повече от 50 % от лумена на трахеята.

Трахеята е продължение на гръкляна (ларинкса). Има дължина около 11-14 см, като в крайната си част се дели на два главни бронха. Това място се нарича бифуркация на трахеята.

Трахеята се състои от 15-20 подковообразни хрущяла и задна ципеста част, изградена от гладки мускулни влакна и съединителна тъкан. Хрущялите заемат 2/3 от окръжността на трахеята и са здраво свързани помежду си с еластични и колагенни влакна. Вътрешната повърхност на трахеята е покрита от лигавица, съставена от многослоен цилиндричен ресничест епител. Лигавицата се прикрепва към хрущялните пръстени чрез подлигавична съединителна тъкан (субмукоза). Тя е богата на гладки мускулни влакна, кръвоносни и лимфни съдове и нерви.

Какви видове стеноза на трахеята има?

Стенозата на трахеята може да бъде вродена и придобита. Вродената трахеална стеноза се среща рядко. Тя се дължи на вродена аномалия в структурата на трахеята или на външна компресия. Децата с вродена трахеална стеноза често имат съпътстващи аномалии, например съдови аномалии (двойна аортна дъга, аномалии на белодробната артерия), трахеоезофагеална фистула, вродени сърдечни дефекти.

Придобитата стеноза на трахеята се развива след раждането и най-често се дължи на травма или на заболяване.

При формирането на трахеалната стеноза могат да бъдат ангажирани всички слоеве на трахеята (интрамурална стеноза) или да участват само мукозата и субмукозата (ендолуминарна стеноза).

Когато стенозата на трахеята се причинява от външен натиск (например тумори и кисти по съседство) се говори за компресионна стеноза (екстрамурална).

В зависимост от големината на засегнатия участък се различават: сегментална трахеална стеноза (обхванат е само определен участък) и пълна трахеална стеноза (стеснена е цялата трахея).

В зависимост от хода на протичане се различават остра и хронична стеноза на трахеята.

Какви са причините за трахеална стеноза?

Най-честите причини за стеснение на трахеята са продължителна интубация, трахеотомия или трахеостомия. Това води до исхемия на стената на трахеята, настъпва разязвяване и възпаление, увреждане на хрущялните пръстени, разраства се гранулационна тъкан, получава се цикатрикс и възниква стеснение на лумена на трахеята.

Други причини за стеноза на трахеята са:

 • попадане на чуждо тяло в трахеята
 • травма в областта на шията и гръдния кош
 • инхалаторно увреждане – изгаряне
 • при някои заболявания на щитовидната жлеза – гуша, тумори на щитовидната жлеза
 • тумори на белия дроб, хранопровода, лимфните възли
 • инфекциозен трахеит, причинен от вируси и бактерии, включително туберкулоза, сифилис
 • автоимунни заболявания – амилоидоза, саркоидоза, грануломатоза на Вегенер
 • аневризма на аортата.

Какви са симптомите при стеноза на трахеята?

При остра трахеална стеноза водещи симптоми са: инспираторен стридор, напъни за кашлица, срах от задушаване, затруднено дишане и цианоза – посиняване на кожата и видимите лигавици.

Пациентите с хронична стеноза на трахеята се оплакват от постепенно прогресиращ инспираторен задух, слаб глас, кашлица, бърза уморяемост, щадящо положение на тялото. Рецидивиращи пневмонии, апнея (дихателни паузи).

Как се поставя диагнозата стеноза на трахеята?

За диагностицирането на трахеалната стеноза допринасят:

 • данните от анамнезата – за продължителна интубация, за травма
 • клиничните прояви – инспираторен задух
 • рентгенография на белите дробове и трахеята
 • компютърна томография
 • ядрено-магнитен резонанс
 • сцинтиграфия на щитовидната жлеза.

Най-голямо значение за диагностицирането на трахеалната стеноза има трахео-бронхоскопията.

Стенозата на трахеята трябва да се разграничи от редица други заболявания – ларингеална стеноза или парализа, оток на Квинке, бронхиална астма.

Какво е лечението?

Лечението зависи от степента на стенозата и тежестта на симптомите.

При остро възникнала стеноза на трахеята се прилагат кортикостероидни препарати и ако не се повлияе задуха се прави трахеотомия. При наличие на чуждо тяло в трахеята то трябва незабавно да се извади.

При хронична стеноза на трахеята може да се направи дилатация на стенотичния участък, но задължително след трахеотомия.

В случаите, когато стенозата е малка може да се използва лазер за премахване на гранулационната тъкан, причиняваща стенозата.

Резекция на стенотичния участък е много успешно оперативно лечение с отлични дългосрочни резултати. Извършва се отстраняване на дефектния трахеален сегмент, след което краищата се зашиват и се възстановява целостта на трахеята.

Прочетете за:
Стеноза на трахеята – какво представлява?