Меню

Стичането на секрет от носа към назофаринкса (носоглътката) и задната стена на фаринкса (гърлото) е чест симптом, който засяга почти всеки човек в определен момент от живота му.

Жлезите в лигавицата на носа и гърлото постоянно продуцират мукус (слуз). Мукусът представлява гъста и хлъзгава субстанция, която овлажнява дихателните пътища и ги предпазва от изсушаване. Въздухът, който дишаме е пълен с вируси, бактерии, прахови частици и други замърсители на околната среда. Мукусът има за задача да улови и елиминира тези чужди частици, като по този начин предпазва дихателните пътища от инфекции и възпаление.

Слузта от носа се смесва със слюнката и обикновено човек я поглъща, без дори да осъзнава това. Когато обаче тялото започне да произвежда повишено количество слуз или слузста стане по-гъста от нормалното, то тогава може да усетите стичане на секрет по носоглътката и задната стена на гърлото.

Излишното количество слуз може да изтече от ноздрите – хрема или да изтече към гърлото – постназално стичане на секрет към гърлото.

Причини за стичане на секрет от носа към гърлото:

Ето някои от най-честите причини, които водят до повишена продукция на слуз и съответно до стичане на секрет от носа към носоглътката и задната стена на гърлото:

 • алергичен ринит

Налице е възпаление на носната лигавица поради свръхчувствителност към различни алергени – полени, домашен прах, домашни акари и др. Алергичният ринит може да бъде сезонен или целогодишен. Има повишено отделяне на воднист и прозрачен секрет от носа.

Изкривяването на носната преграда води до стеснение на единия носен проход, което може да наруши правилното изтичане на слуз и да доведе до постназално стичане на секрет.

Тялото реагира на нахлуващите вируси или бактерии, като секретира повече слуз, за да ги елиминира. Това може да е неприятно, но всъщност е защитен механизъм на организма.

Вдишването на студен или сух въздух може да раздразни лигавицата на носа и гърлото и да причини повишена секреция на слуз, която да овлажни и затопли дихателните пътища.

 • някои храни, например пикантните храни могат да провокират повишена секреция на слуз
 • някои медикаменти, например лекарства, понижаващи кръвното налягане, контрацептиви
 • изпарения от химикали, парфюми, почистващи препарати, дим или други дразнители.

В някои случаи причината за стичане на секрет към гърлото не е прекомерната продукция на слуз, а това, че гърлото не може да я изчисти. Проблеми с преглъщането (стесняване на фаринкса от тумори, мускулни дистрофии) или гастроезофагеален рефлукс могат да бъдат причина за натрупване на секрет в гърлото, който се усеща като стичане.

Какви са симптомите при стичане на секрет от носа към гърлото?

Характерни симптоми са:

 • чувство, че трябва постоянно да изчиствате гърлото си или да преглъщате
 • хронична кашлица, която е по-изразена през нощта
 • гадене
 • възпалено, раздразнено гърло
 • лош дъх от устата.

Наблюдават се и симптоми, характерни за основното заболяване, например запушен нос, дрезгав глас, затруднено дишане, сърбеж по носа и др.

Постназалното стичане на секрет в повечето случаи е не толкова опасно, колкото неприятно състояние, което изчезва след премахване на причината за него. Понякога обаче, в зависимост от причината може да възникнат усложнения, например ушна инфекция.

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!