Начало / Актуални теми / Сърбеж по краката – какви са причините?

Сърбеж по краката – какви са причините?

ное. 21, 2019

сърбеж по краката

Медицинският термин за сърбеж е пруритус. Една от областите на тялото, която често се засяга от сърбеж са краката. Те са подложени на силен стрес и са податливи на различни състояния, които могат да бъдат съпроводени от сърбеж. Например вашите крака са изложени на различни температури и имат нелеката задача да поддържат тежестта на цялото ви тяло. Това може да доведе до изсушаване на кожата и раздразнение, които могат да бъдат съпроводени и от сърбеж.

Какви са по-честите причини за сърбеж по краката?

Суха кожа

Това състояние е известно още и като ксерозис кутис и може да възникне вторично в резултат на други състояния, като атопичен дерматит. Изсушаването на кожата се свързва още с напредването на възрастта, недостатъчен прием на някои витамини и минерали или използване на прекалено силни почистващи кожата продукти. Изсушаването на кожата на краката и особено на петите е много често срещано, защото в тази област няма мастни жлези, които да овлажняват кожата, а и тя е изложена на често напрежение, натиск и триене. През зимата обикновено кожата допълнително се изсушава и е добре да използвате овлажняващи кремове, които да я подхранят и да намалят сърбежа.

Гъбична инфекция по краката

„Атлетично стъпало“ или известно още с медиицинския термин тинеа педис е често срещана заразна гъбична инфекция на краката. Най-честите оплаквания при това състояние са зачервяване, лющене на кожата, съпроводено и със сърбеж. Обикновено се засяга областта между пръстите на краката. При по-тежко протичаща инфекция може да се появи и обрив по краката, който е силно сърбящ. Най-често състоянието се лекува с локални противогъбични кремове.

Дисхидротична екзема

Едно от различните проявления на екземата може да засегне пръстите на краката е известно като дисхидротична екзема. Това състояние е съпроводено от много силен сърбеж, зачервяване на кожата и поява на мехурчета по кожата на пръстите на краката. Най-честите причини за отключването на това състояние са раздразнение на кожата поради силно и често изпотяване или изсушаване на кожата. Най-важното при екзема е да овладеете изпотяването на кожата и да не разчесвате допълнително така или иначе раздразнената кожа. Използвайте овлажняващи кремове. В някои случаи лекуващият ви лекар може да ви изпише крем за локално приложение с кортикостероиди, който да облекчи сърбежа.

Контактен дерматит

Контактният дерматит е състояние, при което кожата се зачервява, могат да се появят мехурчета и силен сърбеж. Най-често състоянието възниква при експозиция на дразнители или алергени.Чести дразнители, които могат да причинят контактен дерматит на кожата на краката са химикали, които се съдържат в обувките, като лепило или парфюми. Състоянието е съпроводено и със силен сърбеж и най-често за лечение се изписват кремове за локално приложение, съдържащи кортикостероиди.

Бъбречно заболяване

Някои медицински състояния, като бъбречни или чернодробни заболявания могат да бъдат съпроводени от сърбеж по ръцете и краката. Когато нашите бъбреци не работят ефективно в тялото се натрупват вода и отпадни продукти. Това от своя страна може да доведе до сърбеж, най-силно изразен в крайниците. Лечението на основното заболяване ще доведе и до облекчаване на сърбежа.

Други причини за сърбеж по краката са: