Начало / Актуални теми / Темпорален артериит (болест на Хортън)

Темпорален артериит (болест на Хортън)

юли 6, 2020

темпорален артериит

Темпорален артериит (болест на Хортън) представлява гигантоклетъчен артериит, който най-често засяга големите и средни по размер артерии в областта на главата и шията. Боледуват по-често жени на възраст над 60 г.

Какви са причините за темпорален артериит?

Причината за възникване на темпорален артериит е неизвестна. Допуска се, че роля имат някои инфекциозни агенти. За водеща причина обаче се приема автоимунна реакция на организма.

Какви промени настъпват при болестта на Хортън?

Артериите, които най-често се обхващат от възпалителния процес са темпоралните (слепоочните), вертебралните и очните артерии. Много по-рядко се засягат каротидните, централната артерия на ретината и др. Аортната дъга и нейните клонове се засягат при около 10 % от пациентите.

Характерно за този вид васкулит е образуването на гигантоклетъчни грануломи. Типични са гигантските клетки, които съдържат фрагменти от еластични влакна. Може да се установи фибриноидна некроза на съдовата стена. Поради фиброза на съдовата стена може да настъпи стеснение на съдовия лумен. Възможно е да се развие и тромбоза.

Какви са симптомите при темпорален артериит?

Темпоралният артериит има бавно начало – симптомите се развиват постепенно в продължение на седмици или месеци. Наблюдават се следните симптоми:

 • общи симптоми

Първите симптоми на болестта са неспецифични. Появява се отпадналост, лесна умора, загуба на тегло, повишаване на температурата.

Главоболието често е водещ симптом. Болката обикновено се локализира в едното слепоочие. Може да бъде, остра, стрелкаща или тъпа, постоянна. Слепоочната артерия е уплътнена, нагъната, изпъкнала, болезнена при палпация. По хода й се опипват възловидни уплътнения. Пулсациите са отслабени или липсват.

 • очни симптоми

Може да има разнообразни очни симптоми поради запушване на някоя от орбиталните или очни артерии. Например: болка в очите, замъглено или двойно виждане, има риск от загуба на зрението.

 • болка при дъвчене

Болката при дъвчене се дължи на засягане на съдовета на дъвкателните мускули. Болните могат да се оплакват още от парене на езика, загуба на вкуса, болка в устата и гърлото.

Около 50 % от пациентите с темпорален артериит развиват ревматична полимиалгия (polymyalgia rheumatic). Налице са симетрични болки в раменния пояс и таза, сутришна скованост.

Редки симптоми при болестта на Хортън са периферна невропатия, хемипареза, глухота, депресия. При запушване на коронарните артерии може да се развие миокарден инфаркт.

От лабораторните изследвания се установяват данни за наличие на възпалителен процес – ускурена СУЕ, повишени острофазови белтъци – С-реактивен протеин, хаптоглобин, лека левкоцитоза и анемия.

Как се диагностицира темпорален артериит?

Диагнозата се основава на данните от анамнезата и клиничното протичане. Най-голямо значение за диагностициране на заболяването има биопсичното изследване на темпоралната артерия. По-малка информативна стойност има ангиографията на слепоочната артерия.

Диагнозата темпорален артериит се поставя при наличие на поне три от следните критерии:

 • възраст на пациента над 50 г
 • новопоявило се главоболие
 • отслабени пулсации на едната темпорална артерия
 • ускурена СУЕ – над 50 mm
 • биопсия на темпоралната артерия – установяват се гигантски клетки.

Болестта на Хортън трябва да се разграничи от редица други заболявания, например: полимиозит, остеоартроза на шийния отдел на гръбначния стълб, миелом, мигрена, мозъчен тумор и др.

Какво е лечението?

Лечението на темпоралния артериит е медикаментозно. Прилагат се:

 • кортикостероиди – след започване на лечение с кортикостероиди състоянието на пациентите бързо се подобрява. Намалява риска от усложнения, най-вече зрителни усложнения. Обикновено се постига трайна ремисия. Препоръчва се пациентите да се наблюдават 6 до 12 месеца след спиране на лечението с кортикостероиди, тъй като има малък риск от рецидив.
 • нестероидни противовъзпалителни средства – повлияват болката
 • имуносупресори – прилагат се рядко.