Начало / Актуални теми / Теносиновит на Де Кервен – болка в палеца

Теносиновит на Де Кервен – болка в палеца

окт. 29, 2019

теносиновит на Де Кервен

Теносиновитът на Де Кервен се характеризира със затруднено движение на сухожилията на дългия отвеждач на палеца (m. abductor pollicis longus) и късия разгъвач на палеца (m. extensor pollicis brevis) в стеснения първи карпален канал. Протича с болезнени и ограничени движения на палеца и китката.

Заболяването се нарича още стенозиращ теносиновит на палеца, стенозиращ лигаментит или болест на De Quervain. Среща се по-често при жени над 40- годишна възраст.

Какви са причините за теносиновит на Де Кервен?

Главните причини за възникване на теносиновит на Де Кервен са:

  • повтарящи се микротравми в съчетание с пренапрежение

Извършването на многократно повтарящи се движения на палеца и китката е основната причина за теносиновит на Де Кервен. Когато хващате, стискате, усуквате нещо в ръката си двете сухожилия на мускулите на палеца се плъзгат гладко през първия дорзален канал на китката. Продължителното повтаряне на определени движения обаче може да раздразни синовиалното влагалище на двете сухожилия, което се възпалява, подува, задебелява и ограничава движенията на сухожилията.

Дорзалният карпален лигамент (retinaculum extensorum) в областта на стилоидния израстък на лъчевата кост също задебелява. В резултат първият остеофиброзен канал под него е стеснен и затруднява движенията на сухожилията. На латералната страна на лъчевата кост се образува плътна подутина, намираща се непосредствено над гривнената става.

Теносиновитът на Де Кервен се среща по-често при някои професии, които изискват непрекъснати движения на пръстите и китките, например пианисти, шивачи, домашни помошнички.

Други причини за теносиновит на Де Кервен са:

  • ревматоиден артрит
  • травма в областта на китката и сухожилията – образуваната ръбцова тъкан може да затрудни движенията на сухожилията
  • вродени аномалии – допълнително трето сухожилие в канала.

Какви са симптомите при теносиновит на Де Кервен?

Заболяването се развива бавно, постепенно. Появяват се спонтанни болки в областта на стилоидния израстък на лъчевата кост, които се излъчват към палеца. Има болка при екстензия и абдукция на палеца, която се засилва при улнарно или радиално отвеждане на китката и при палпация в областта. В напреднал стадий болката се разпространява към лакътя.

Установява се подутина близо до основата на палеца. Мястото е зачервено и затоплено. При движение на задебелените сухожилия през стеснения канал може да се чуе скърцащ звук.

Как се поставя диагнозата теносиновит на Де Кервен?

Теносиновитът на Де Кервен се диагностицира въз основа на данните от анамнезата и физикалния преглед. Болните съобщават за извършването на многократно повтарящи се движения в китката. При оглед се установява подутина, която може да е зачервена и затоплена. При палпация се провокира болка.

За потвърждаване на диагнозата допринася положителният тест на Финкелстейн. Пациентът привежда палеца си към дланта, притиска го плътно с другите пръсти и отвежда китката улнарно (към лакътя). При това движение засегнатите сухожилия се опъват и се провокира остра болка.

Какво е лечението?

Лечението на теносиновита на Де Кервен е консервативно и оперативно.

В началните стадии може да се опита консервативно лечение.

  • имобилизация – най-важно е да се осигури покой на засегнатите сухожили. За целта палецът се имобилизира с гипсова шина.
  • локално приложение на нестероидни противовъзпалителни средства и кортикостероиди – под формата на инжекции в сухожилните влагалища
  • физиотерапия.

При липса на ефект от консервативното лечение се пристъпва към оперативно лечение – надлъжно прерязване на променения лигамент (retinaculum extensorum) и разтваряне на фиброзния канал.

Прочетете за:
Болести на сухожилията – тендинит, тендиноза
Болка в китката на ръката – причини