Начало / Актуални теми / Трохантерен бурсит – възпаление на трохантерната бурса

Трохантерен бурсит – възпаление на трохантерната бурса

мар. 31, 2020

трохантерен бурсит

Трохантерен бурсит представлява възпаление на бурсата над големия трохантер на бедрената кост. Честа причина е за болка в горната странична част на бедрото. Засяга по-често жени над 40-годишна възраст.

Големият трохантер е грапав израстък на бедрената кост, който е насочен нагоре и назад. Неговата външна повърхност се опипва лесно през кожата. За големия трохантер се залавят редица мускули, например седалищните мускули, горния и долен мускул-близнак и др.

Какво представлява трохантерната бурса?

Трохантерната бурса (бурса на хълбока) се разполага между големия трохантер и залавящите се за него сухожилия.

Бурсата представлява торбичка, изпълнена с малко количество течност. Външната обвивка на бурсата се нарича синовиална мембрана, която произвежда синовиална течност. Ролята на бурсата е да служи като възглавничка за намаляване на триенето между костите и меките тъкани – мускули, сухожилия, кожа. В човешкото тяло има множество бурси.

Бурсит възниква, когато синовиалната мембрана на бурсата се раздразни и възпали. Възпалената синовиална мембрана произвежда повече синовиална течност, причинявайки набъбване на бурсата.

Какви са причините за трохантерен бурсит?

Трохантерният бурсит може да се дължи на някоя от следните причини:

 • травма в областта на тазобедрената става – например падане или директен удар върху тазобедрената става, продължително лежане на едната страна на тялото
 • пренатоварване на тазобедрената става – повтарящи се физически дейности като бягане, колоездене, изкачване на стълби могат да причинят възпаление на трохантерната бурса
 • неправилна поза – продължителното стоене в неправилна поза може да доведе до напрежение в меките тъкани. Неправилната поза може да се дължи на различна дължина на двата крака, на заболявания като сколиоза, артроза на гръбначния стълб в поясния му отдел
 • костни шипове на големия трохантер могат да раздразнят бурсата.

Фактори, които повишават риска от развитие на трохантерен бурсит са: оперативни интервенции в областтана тазобедрената става, болести като ревматоиден артрит, подагра, псориазис, затлъстяване и др.

Какви са симптомите при трохантерен бурсит?

Основният симптом на трохантерен бурсит е болка в областта на големия трохантер. Болката се усилва при ходене, изкачване на стълби, при лежане върху засегнатата страна. Възможно е разпространяване на болката надолу по външната страна на бедрото, а също и към седалищната област и долната част на гърба.

Как се диагностицира трохантерния бурсит?

За диагностицирането на трохантерния бурсит допринасят:

 • данни от анамнезата – понесена травма, често колоездене
 • клиничните симптоми – болка по външната страна на бедрото
 • физикалния преглед – при натиск в областта на големия трохантер се провокира болка
 • образни изследвания – чрез рентгеново изследване, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс може да се изключи друго заболяване.

Трохантерният бурсит трябва да се разграничи от редица други заболявания – фрактура на бедрената кост, фрактура на таза, аваскуларна некроза на главата на бедрената кост, възпаление на сухужилията на мускулите, залавящи се за големия трохантер и др.

Какво е лечението на трохантерен бурсит?

Лечението на трохантерния бурсит обикновено е консервативно и включва:

 • осигуряване на почивка – препоръчва се пациентите да избягват физическите дейности, които влошават симптомите
 • прием на нестероидни противовъзпалителни средства, например ибупрофен, пироксикам
 • инжектиране на кортикостероиди за облекчаване на болката и възпалението
 • аспирация на течността от бурсата
 • използване на бастун или патерици в продължение на седмица или повече ако е необходимо
 • упражнения за укрепване на мускулите в областа на тазобедрената става.

Рядко при неповлияване от консервативното лечение може да се извърши оперативно лечение – отстраняване на бурсата.