Начало / Актуални теми / Уголемено сърце – какви са причините?

Уголемено сърце – какви са причините?

ное. 21, 2017

голямо сърце

Уголеменото сърце се характеризира с увеличаване на дебелината на сърдечната стена и по-голям размер на сърцето. Медицинският термин за уголемено сърце е кардиомегалия.

Уголеменото сърце само по себе си не е заболяване, а признак на подлежащо заболяване

Сърцето е разделено на две половини – лява и дясна, всяка от които се състои от предсърдие и камера. Дясната камера изтласква венозна кръв към белите дробове, където тя се насища с кислород. Обогатената с кислород кръв навлиза в лявото предсърдие и лявата камера, от където се изтласква в аортата и достига до всички органи.

Ето някои от по-честите причини за уголемено сърце:

Високо кръвно налягане (артериална хипертония)

Това е една от най-честите причини за уголемяване на сърцето. Високото кръвно налягане кара лявата сърдечна камера да работи по-усилено, за да изтласка необходимото количество кръв към всички органи. Като компенсаторен механизъм настъпва хипертрофия на лявата камера – увеличаване на дебелината на сърдечния мускул. Ако артериалната хипертония не се контролира, с времето настъпва дилатация на лявата камера – сърдечния мускул изтънява, отслабва и камерата се разширява.

Кардиомиопатия

Кардиомиопатиите са група заболявания, при които по неизвестна причина настъпва увреждане на миокарда. Характеризират се с уголемено сърце, прогресираща сърдечна недостатъчност, ритъмни и проводни нарушения. Различават се три вида кардиомиопатии:

  • Дилатативна кардиомиопатия – настъпва дилатация на сърдечните кухини. Сърцето е голямо, тежи над 1 кг.
  • Хипертрофична кардиомиопатия – характеризира се с хипертрофия, най-често на лявата камера. Сърцето е с тегло над 500 г.
  • Рестриктивна кардиомиопатия – налице е ригидност на камерните стени.

Вродени сърдечни пороци

Има много видове вродени сърдечни пороци, при които може да са увредени клапите, камерите, междукамерната преграда и др. Тези дефекти в анатомичните структури на сърцето могат да нарушат помпената му функция и да доведат до неговото уголемяване.

Придобити клапни пороци

Сърцето има четири клапи (аортна, митрална, пулмонална и трикуспидална), разположени на изхода на всяка една от четирите сърдечни кухини. Тези клапи са отговорни за еднопосочното движение на кръвния ток. В резултат на ревматизъм, инфекциозен ендокардит, колагенози, сифилис и други причини може да се развие клапен порок – стеноза или инсуфициенция на сърдечната клапа. Увреждането на клапите води до нарушаване на тяхната функция, като може да настъпи уголемяване на сърцето.

Исхемична болест на сърцето и миокарден инфаркт

Появата на атеросклеротични плаки в коронарните артерии е причина за влошаване на кръвоснабдяването на сърцето. При пълно прекъсване на кръвния ток настъпва инфаркт на миокарда – загиват мускулните клетки в засегнатият участък. Сърцето трябва да работи усилено, за да достави нужната на тялото кръв и в резултат може да се уголеми.

Анемия

Анемията е състояние, при което броят на червените кръвни клетки (еритроцити) е понижен. Тези клетки са отговорни за доставката на кислород с кръвта до всички органи. Ако броят на еритроцитите е намален, това означава и намалена доставка на кислород. Недостигът на кислород ще ускори помпената функция на сърцето и ако анемията не се лекува може да настъпи уголемяване на сърцето.

Хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм

Произвежданите от щитовидната жлеза тиреоидни хормони имат важна роля за регулацията на метаболизма и за правилното функциониране на мускулите, включително и на сърдечния мускул. Всяко нарушение в нивата ни тиреоидните хормони може да причини кардиомегалия.

Бременност

В редки случаи е възможно през последните месеци на бременността да настъпи уголемяване на сърцето. Състоянието е известно като перипартална кардиомиопатия и представлява форма на дилатативната кардиомиопатия. Размерът на сърцето може да остане голям до 5 месеца след раждането.

Злоупотреба с алкохол и наркотици

Злоупотребата  с алкохол и наркотици може да причини кардиомегалия. Тези субстанции повишават риска от аритмия и високо кръвно налягане, които от своя страна могат да доведат до уголемено сърце.

Редица други заболявания могат да причинят кардиомегалия: хемохроматоза, амилоидоза, бъбречни заболявания, белодробни заболявания, недохранване, вирусни инфекции и др.