Начало / Актуални теми / Улцерозен колит – чревни усложнения

Улцерозен колит – чревни усложнения

юни 14, 2021

улцерозен колит – усложнения

При улцерозен колит са възможни усложнения както от страна на чревния тракт (интестинални усложнения), така и системни (екстраинтестинални) усложнения.

Чревни усложнения при язвен колит

Токсичен мегаколон

Токсичният мегаколон е рядко, но опасно усложнение, което може да възникне при тежка форма на улцерозен колит. Характеризира се с рязко разширяване на дебелото черво. Възпалителният процес води до оток и уголемяване на дебелото черво. Неговата перисталтика се забавя и се получава задръжка на газове и фекалии. В резултат дебелото черво силно се раздува.

Симптомите на токсичен мегаколон включват: висока температура, учестена сърдечна дейност над 120/мин, болки в корема, силно подут корем, намалена или липсваща перисталтика.

Дебелото черво може да се раздуе дотолкова, че стената му да се разкъса. Настъпва перфорация на дебелото черво, при което бактерии попадат в перитонеалната кухина и се развива перитонит, могат да попаднат в кръвта и да се развие септицемия.

Токсичният мегаколон се доказва рентгенологично. Изисква незабавно лечение, тъй като има риск от перфорация. За потискане на възпалителният процес се прилагат венозно антибиотици, кортикостероиди, вливат се течности за корекция на водно-електролитните нарушения. Ако състоянието не се подобри бързо се извършва хирургично лечение – отстраняване на засегнатата част от дебелото черво.

Перфорация на дебелото черво

Възпалението и язвите могат да намалят здравината на дебелочревната стена до такава степен, че тя да се разкъса – възниква перфорация на дебелото черво. В резултат чревни бактерии попадат в перитонеалната кухина и причиняват перитонит. Симптоми на перитонит са: внезапна силна болка в корема, гадене, повръщане, висока температура, учестен пулс, твърд корем.

Перфорацията на дебелото черво обикновено е последица от токсичен мегаколон и е спешно състояние. Провежда се незабавно хирургично лечение – възстановява се целостта на дебелото черво.

Рак на дебелото черво

Улцерозният колит се счита за преканцероза. Рискът от злокачествена дегенерация е толкова по-голям, колкото е по-голяма давността на заболяването. Роля има също тежестта на симптоматиката и това каква част от дебелото черво е засегната от възпалителния процес.

На пациентите с улцерозен колит след първите 7-10 години от началото на болестта се препоръчва провеждането на колоноскопия на всеки 2 години с цел ранно откриване на възникнал малигнен процес.

Кръвоизлив

При улцерозен колит по лигавицата на дебелото черво има множество кървящи язви. Наличието на кръв в изпражненията е основен симптом на болестта. Хроничната загуба на кръв води до желязодефицитна анемия.

Много рядко при пациентите с улцерозен колит (главно тези с панколит – засегнато е цялото дебело черво) може да възникне масивен кръвоизлив от чревния тракт. Това е животозастрашаващо усложнение, което изисква спешно хирургично лечение.

Други интестинални усложнения при улцерозен колит са:

Прочетете за:
Язвен колит – извънчревни усложнения
Мегаколон – причини, симптоми