Усложнения при грип – кои са най-честите? (част 1)

Усложнения при грип от страна на нервната система. Неврологичните усложнения на грипа са едни от най-опасните.

 • менингит – възпаление на обвивките на главния и гръбначния мозък

Протича с висока температура, гадене, повръщане, фотофобия, главоболие, ригидност на мускулите на врата.

При енцефалит освен фебрилитет, гадене, повръщане, менингеални симптоми се наблюдават и обърканост, нарушения в съзнанието, парези, нарушения в сетивността, координацията, речта и др.

 • синдром на Guillain-Barre

Синдромът на Гилен-Баре представлява периферна невропатия с автоимунна генеза. Проявява се с болки и изтръпване на крайниците, намалена чувствителност. Основен симптом е прогресиращата мускулна слабост, която започва от долните крайници и постепенно обхваща и горната част на тялото. Може да се стигне до развитието на парези и парализи. Често се засягат и черепномозъчните нерви – лицевия нерв, очедвигателните нерви, вагусовия нерв.

Симптоматиката се развива за 1 до 4 седмици, след което започва период на възстановяване, който може да продължи от няколко месеца до две години. Повечето пациенти се възстановяват напълно, но при някои може да има остатъчни симптоми.

 • синдром на Рей

Грипният вирус В се счита за причинител на синдрома на Рей. Това е рядко състояние, което се среща предимно при деца, прекарали грипна инфекция и приемали аспирин. Синдромът на Рей се характеризира с бълзо настъпваща енцефалопатия и чернодробна недостатъчност. Поради увреждане на черния дроб се повишават нивата на амоняк и други токсини в кръвта, които предизвикват възпаление и оток на мозъка. Има повръщане, обърканост, замаяност, затруднено дишане, гърчове, загуба на съзнание.

 • парези на черепномозъчни нерви
 • полиневрити.

Обостряне на съществуващо хронично заболяване

При хора с хронични заболявания грипната инфекция може да влоши тяхното състояние. Например при хора, страдащи от астма могат да зачестят астматичните пристъпи. При диабетици може да се повишат нивата на кръвната захар. Грипът се отразява зле и на болните със сърдечни пороци и по-специално с митрална стеноза.

Усложнения на бременността

Заразяването с грип по време на бременноста също крие рискове. Може да настъпи преждевременно раждане или раждане на дете с ниско телесно тегло. Грипният вирус много рядко може да причини малформации на плода.

Други усложнения при грип са:

 • дехидратация – при децата често има риск да се обезводнят
 • тонзилит – възпаление на сливиците. Протича с болка в гърлото, затруднено преглъщане, зачервени и уголемени сливици.
 • среден отит – възпаление на средното ухо. Среща се често при деца. Характерни симптоми са появата на шум в ухото, силна болка в ухото, намаление на слуха, секреция от ухото.
 • синузит – възпаление на лигавицата на синусите
 • фебрилен гърч – среща се при деца с висока температура
 • миозит – възпаление на мускулите.

Ваксинацията, спазването на добра лична хигиена и избягването на контакта с инфектирани хора са превантивни мерки за намаляване на риска от грипна инфекция. Ранното и ефективно лечение на заболяването е от значение за избягване появата на усложнения на грипа.

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!