Начало / Актуални теми / Усложнения при камъни в бъбреците (нефролитиаза)

Усложнения при камъни в бъбреците (нефролитиаза)

юни 4, 2019

усложнения при камъни в бъбреците

При наличие на камъни в бъбреците е възможно да настъпят редица усложнения. Те се дължат на запушване на пикочните пътища или на възникване на инфекция. Поради това усложненията при бъбречнокаменна болест (нефролитиаза) се разделят на две основни групи: възпалителни и обструктивни.

Възпалителни усложнения при камъни в бъбреците

Възпалителните усложнения при нефролитиаза се срещат най-често. Те биват:

Остър пиелонефрит

Острият пиелонефрит има внезапно начало с висока температура (39-40 ºС) с втрисане и силна болка в лумбалната област. Може да има гадене, повръщане, зачервяване на лицето. В урината се установява бактериурия, албуминурия, левкоцитни цилиндри. В кръвта има повишени левкоцити и ускорена СУЕ.

Хроничен пиелонефрит

Хроничният пиелонефрит протича бавно с неясни симптоми. Болните могат да се оплакват от тъпа болка в кръста, имат бледа кожа, подпухнало лице. Диагнозата се базира на лабораторните изследвания (кръв, урина), ултразвуковото изследване и венозната урография.

Хроничният пиелонефрит може да се обостри. Това най-често се дължи на внезапно нарушен дренаж на урината от конкремент. Получава се застой на урина, налягането в бъбречното легенче се повишава и инфектираната урина навлиза обратно в паренхима на бъбрека. Наблюдава се картината на остър пиелонефрит. След възстановяване на дренажа състоянието се подобрява.

Калкулозният пиелонефрит рядко може да се усложни с развитие на карбункул на бъбрека. Касае се за няколко групирани гнойни огнища в бъбречния паренхим. Провежда се оперативно лечение. Ако това не стане наврем еабсцесът може да пробие към легенчето и гнойта да се дренира през уретера в пикочния мехур и навън. Абсцесът може да се отвори и в околобъбречното пространство и да се формира паранефрит.

Апостематозен нефрит

Апостематозният нефрит е много тежко усложнение. Възниква при силно вирулентна инфекция и значителен застой на урина. По повърхността на бъбрека се формират множество гнойни огнища (абсцеси). Протича с висока температура и тежко общо състояние на пациента. Необходимо е спешно оперативно лечение.

Обструктивни усложнения при камъни в бъбреците

Обструктивни усложнения възникват при запушване на пикочните пътища от конкремент. Наблюдават се:

Хидронефроза

Конкремент може да причини частично или пълно запушване на уретера. Получава се застой на урина и повишаване на налягането в кухинната система на бъбрека. Постепенно леченчето и чашките на бъбрека се разширяват, бъбречният паренхим атрофира и се развива хидронефроза. Когато камъкът се намира по-ниско по хода на уретера, се развива хидроуретер (разширяване на уретера над обструкцията).

Нефросклероза

При продължителна хидронефроза се развива нефросклероза (сбръчкване на бъбрека) и функцията на бъбрека се нарушава. Едностранната нефросклероза протича безсимптомно, като може само да има повишено кръвно налягане. При двустранна нефросклероза се развива хронична бъбречна недостатъчност.

Пионефроза

Калкулозната пионефроза е тежко усложнение при камъни в бъбреците или уретера. Застоят на урината благоприятства нейното инфектиране. При пионефроза се образуват гнойни кухини в бъбрека и настъпва неговото разрушаване. Провежда се оперативно лечение, най-често нефректомия (отстраняване на бъбрека).

Уросепсис

Уросепсисът е много опасно усложнение на бъбречните инфекции (абсцедиращ пиелонефрит, пионефроза). Чрез кръвта инфекцията се разпространява и уврежда други органи. Необходимо е незабавно лечение, което е строго индивидуално – прилагат се антибиотици, имуностимуланти, аналгетици, антипиретици, осигурява се дренаж на урината.

Анурия

Едно от най-тежките усложнения при бъбречнокаменна болест е калкулозно-обструктивната анурия. Тя настъпва при запушване от конкремент на уретера при пациенти с един бъбрек. Рядко се наблюдава едновременна обструкция на двата бъбрека.

При пълна обструкция симптомите се развиват внезапно. Количеството на отделяната урина рязко намалява (олигурия) и напълно спира (анурия). Развива се остра бъбречна недостатъчност.

При непълна обструкция анурията настъпва постепенно. Възможно е конкрементът да се елиминира спонтанно, при което уретерът се отпушва и състоянието се подобрява. В други случаи обаче се налага оперативно отстраняване на конкремента.

Прочетете за:
Уросепсис
Анурия