Начало / Актуални теми / Усложнения при хроничен панкреатит

Усложнения при хроничен панкреатит

мар. 10, 2021

усложнения при хроничен панкреатит

Хроничният панкреатит представлява хронично възпаление на панкреаса, което довежда до фиброза и деструкция на жлезата. Заболяването има прогресиращ ход. Постепенно структурата на панкреаса се уврежда и се нарушава неговата функция. Развива се екзокринна и по-рядко ендокринна панкреасна недостатъчност.

Главните причини за хроничен панкреатит са: алкохолизъм, заболявания на жлъчните пътища, хиперкалциемия (хиперпаратиреоидизъм), хиперлипемия, генетични фактори, недоимъчно хранене и др.

Характерни прояви на хроничен панкреатит са: болка в епигастриума, гадене, повръщане, подут корем. В напреднал стадий на заболяването се появява диариен синдром, загуба на тегло, диабет.

Какви усложнения се наблюдават при хроничен панкреатит?

При хроничен панкреатит в по-напреднал стадий са възможни следните усложнения:

Псевдокисти и ретенционни кисти

Най-често хроничният панкреатит се усложнява с развитие на псевдокисти и по-рядко с ретенционни кисти. Развиват се след обостряне на панкреатита, в резултат на самосмилане в отделни части на жлезата или при запушване на сегментен канал.

Псевдокистите имат добре оформена стена от гранулационна тъкан, но нямат истинска епителна обвивка. В повечето случаи комуникират с дукталната система на панкреаса и съдържат високи концентрации на храносмилателни ензими. Малките псевдокисти се локализират в жлезата, а големите се разполагат в съседство с панкреаса, като притискат съседни органи.

Често псевдокистите са асимптомни, но някои могат да предизвикат упорити болки и симптоми от компресия на съседни органи. Може да настъпи:

  • стеноза на дуоденума и поява на повръщане
  • притискане на вътрепанкреасната част на холедоха и поява на жълтеница.

Възможно е да настъпи руптура на псевдокистите. Пробивът може да бъде към храносмилателния тракт (стомах, дуоденум, дебело черво) и да настъпи самоизлекуване.

По-често при руптура на псевдокисти на панкреаса се развива панкреасен асцит или плеврит. Те са резултат от излив на панкреасен сок към коремната кухина или към плевралната кухина. Среща се предимно при алкохолен панкреатит.

Абсцес на панкреаса

Панкреасен абсцес се развива при вторично инфектиране на некротични участъци в панкреаса или на панкреасни псевдокисти. Състоянието на пациента е тежко, налице е висока температура, силна коремна болка.

Съдови усложнения

Хроничният панкреатит може да се усложни с тромбоза на v. prtae или v. lienalis и развитие на варици на хранопровода.

Големи или инфектирани псевдокисти могат да причинят ерозиране на артериален съд, при което настъпва кръвоизлив. Възможни са масивни стомашно-чревни кръвоизливи.

Друго съдово усложнение е формирането на псевдоаневризми, най-често на лиеналната артерия.

Подкожна, ставна, костна и интрамедуларна некроза

При панкреасен асцит, при масивна некроза на панкреаса или при руптура на киста в кръвоносен съд панкреасни ензими навлизат в циркулацията и могат да причинят:

  • подкожна мастна некроза – среща се предимно по крайниците. Налице са ливидни и болезнени възли
  • мастна некроза на ставите – най-често се засягат малките стави на крайниците. Те са зачервени, затоплени и болезнени.
  • костна и интрамедуларна мастна некроза – засяга се дисталната част на раменната и бедрената кост.

Придобит имунен дефицит

Поради непълноценното хранене и нарушеното смилане и резорбция на хранителните вещества се развива имунен дефицит. Пациентите с хроничен панкреатит страдат от по-чести и по-тежко протичащи възпалителни заболявания.

Метаболитна костна болест

Пациентите с хроничен панкреатит имат по-голяма вероятност да развият остеопения или остеопороза и по този начин се увеличава риска от фрактури на костите. Фактори, които повишават риска от вторична остопороза са: нисък индекс на телесна маса, лошо храносмилане поради екзокринна панкреасна недостатъчност, дефицит на витамин Д, злоупотреба с алкохол и др.

Карцином на панкреаса

Хроничният панкреатит повишава риска от развитие на рак на панкреаса.

Прочетете за:
Хроничен панкреатит
Видове панкреатит – остър и хроничен панкреатит
Усложнения при остър панкреатит