Начало / Актуални теми / Усложнения при цироза на черния дроб – 1-ва част

Усложнения при цироза на черния дроб – 1-ва част

юни 20, 2022

усложнения при цироза

Усложнения при цироза на черния дроб настъпват в напреднал стадий на заболяването. Повечето от тях са резултат от развитието на портална хипертония или от понижената функция на черния дроб. Често едно усложнение довежда до появата на друго.

Какви са възможните усложнения при цироза на черния дроб?

Портална хипертония

Портална хипертония настъпва при повишаване на налягането в системата на порталната вена (v. portae). Порталната вена е голям кръвоносен съд, който пренася кръвта от хранопровода, стомаха, червата, слезката към черния дроб. При чернодробна цироза преминаването на кръвта през черния дроб е затруднено и налягането в порталната вена се повишава. В резултат на това кръвта от коремните органи се пренасочва към по-малки вени и заобикаля черния дроб.

Формират се анастомози между системата на порталната вена и тази на горната и долна куха вена. Най-голямо значение имат анастомозите между вените на стомаха и хранопровода. Възникват още пъпни колатерали и мезентериално-хемороидални колатерали.

При повишаване на налягането в колатералите обаче може да настъпи разширяване на вените. Появяват се варици на хранопровода – разширени вени в долната трета на хранопровода. Тежко усложнение е разкъсването на вариците и възникването на кръвоизлив.

Може да има разширени вени по коремната стена около пъпа поради пъпните колатерали, а поради мезентериално-хемороидалните колатерали са възможни хемороиди.

Порталната хипертония води и до редица други усложнения, като отоци и асцит, уголемяване на слезката, спонтанен бактериален перитонит, хепаторенален синдром.

Отоци и асцит

Появата на отоци по долните крайници и асцит е често усложнение при болни с цироза на черния дроб. За възникването им роля имат както порталната хипертония, така и намалената продукция на албумин в черния дроб, нарушеното дрениране на лимфа от черния дроб, повишената реабсорбция на натрий и вода в бъбречните тубули.

Асцитът представлява натрупване на течност в коремната кухина. Обикновено се развива бавно и води до раздуване на корема. Болните се оплакват от тежест и болка в корема, задух поради повдигане на диафрагмата и притискане на белия дроб.

При голям асцит може да възникнат редица усложнения – хернии (пъпна, ингвинална, хиатална), гастроезофагеален рефлукс, ателектаза на белия дроб, плеврален излив.

Спленомегалия (увеличена слезка)

Порталната хипертония може да причини увеличаване на слезката – спленомегалия. Болните се оплакват от тежест и болка в лявото подребрие.

Спонтанен бактериален перитонит

Спонтанен бактериален перитонит (възпаление на перитонеума) се среща при около 10 % от пациентите с декомпенсирана цироза и асцит. Възпалителният процес настъпва спонтанно без да може да се установи източникът на инфекция. Най-често се изолират Ешерихия коли, Клебсиела, Стрептококи.

Симптомите могат да се развият постепенно или остро. Най-често има повишена температура, коремни болки, повишени левкоцити. При половината от пациентите обаче протича безсимптомно.

Хепаторенален синдром

Хепатореналният синдром е рядко, но сериозно усложнение на асцита, свързан с цироза на черния дроб. Развива се прогресираща бъбречна недостатъчност на базата на задълбочаваща се тежка чернодробна недостатъчност.

Причината за този синдром остава неизвестна, но може да е резултат от чести парацентези, прекомерна употреба на диуретици, масивни стомашно-чревни кръвоизливи.

Изявява се с олигурия (намалено отделяне на урина), повишаване на уреята и креатинина в кръвта. Прогнозата е лоша.

Прочетете за:
Чернодробна цироза – усложнения – 2-ра част
Симптоми на портална хипертония