Начало / Актуални теми / Факти относно рака на щитовидната жлеза

Факти относно рака на щитовидната жлеза

авг. 11, 2016

щитовидна жлеза

Едва ли сте се замисляли колко важни функции изпълнява този малък орган във вашето тяло, наречен щитовидна жлеза. Той има размери едва 4 на 6 сантиметра, но благодарение на него се извършват редица процеси в тялото.

Щитовидната жлеза произвежда щитовидни хормони, които регулират метаболизма в нашето тяло, сърдечния пулс, телесната температура, настроенията и други важни процеси. За съжаление именно щитовидната жлеза е основният жлезист орган в нашето тяло, който най-често се засяга от рак и неговата честота прогресивно нараства в последните години.

Въпреки, че раковите заболявания по-рядко се наблюдават при млади пациенти в повечето случаи рак на щитовидната жлеза се диагностицира при хора на възраст под 55 години. 2% от този вид рак се падат на деца и тийнейджъри. Експертите посочват още, че ракът на щитовидната жлеза е най-често срещаното раково заболяване при жени на възраст между 15 и 29 години и втория по честота след рака на гърдата при жени между 30 и 39 годишна възраст. Над 75% от случаите на рак на щитовидната жлеза са сред женския пол, но учените все още не са установили причината за това.

Симптомите при това раково заболяване могат да бъдат объркани с редица други заболявания и това да затрудни поставянето на навременна диагноза. Много често пациентите не забелязват уголемяването на щитовидната жлеза, което може да бъде установено от специалист при преглед. Пациентите често съобщават, че гласът им е станал по-дрезгав от обикновено и изпитват дискомфорт при преглъщане.

Най-често срещаният и най-малко агресивен вид рак на щитовидната жлеза е папиларния карцином. Той нараства много бавно и засяга единият от двата лоба на жлезата. Среща се при млади хора. Този вид рак се поддава лесно на лечение и много рядко е фатален. Дава само регионални метастази.

В 25% от пациентите се открива друг вид рак на щитовидната жлеза, наречен фоликуларен. Среща се след 30 – 50-годишна възраст и е по-злокачествен от папиларния. Характерното за него е, че може да метастазира по кръвен път в по-далечни части на тялото – бял дроб, кости, черен дроб.

За щастие едва в 5% от случаите на рак на щитовидната жлеза се диагностицира една от най-агресивните форми на този рак – анапластичен карцином. Той бързо обхваща голяма част от щитовидната жлеза, разпространява се към шията и други части на тялото. Наблюдава се в старческа възраст и трудно се поддава на лечение.

Основният метод на лечение при рак на щитовидната жлеза е хирургичната интервенция. Налага се отстраняване на единия или и двата лоба на жлезата. В някои случаи хирурзите премахват само единия лоб и след микроскопско изследване на тъкан от лоба преценяват дали се налага премахване и на другия лоб. Има някои рискове при този вид операция, като например могат да се увредят нервите, отговорни за гласните връзки или да се развие дрезгав и пресипнал глас. След премахване на щитовидната жлеза се налага доживотен прием на хормонални медикаменти, които да доставят нужните щитовидни хормони на пациента.

Прочетете за:
Как се поставя диагнозата рак на щитовидната жлеза