Начало / Актуални теми / Флеботромбоза (дълбока венозна тромбоза) – симптоми, усложнения

Флеботромбоза (дълбока венозна тромбоза) – симптоми, усложнения

ян. 12, 2021

флеботромбоза (дълбока венозна тромбоза)

Флеботромбоза (дълбока венозна тромбоза, ДВТ) възниква, когато се образува кръвен съсирек (тромб) в дълбоките вени на тялото, главно на долните крайници и таза. Може да бъде животозастрашаващо състояние.

Дълбока венозна тромбоза настъпва по-често при хора, които са имобилизирани (напр. след инфаркт, ортопедична операция), при хора с ракови заболявания, сърдечни заболявания, с предварително увредени вени.

Какви са симптомите при флеботромбоза (дълбока венозна тромбоза)?

Клиничните прояви зависят от това коя вена е засегната и дали запушването е пълно или частично. Най-характерните симптоми при тромбоза на дълбоките вени на долните крайници са:

  • спонтанна болка

Болните могат да се оплакват от спонтанна болка, която понякога е слаба, само като тежест или дискомфорт, но друг път е доста интензивна. Засилва се в изправено положение и при ходене, а намалява в легнало положение и при повдигане на крайника.

  • палпаторна болка

Появява се болка при натиск, например в задколянната ямка, по вътрешната стена на бедрото, в ингвиналната гънка, в прасците.

  • провокирана болка

Тест на Mosеs – при сгънати колене и отпуснати мускули натискът на подбедрената мускулатура към тибията предизвиква болка.
Тест на Homans – поява на болка в подбедрицата при рязка дорзална флексия на стъпалото.
Тест на Lowenberg – появява се болка, когато маншета за кръвно налягане се постави около прасеца и налягането се повиши между 80 и 139 mmHg.
Тест на Louvel – поява на болка в крайника с флеботромбоза при кашляне или кихане.

  • промяна в кожата на крака

Сравнително ранен признак е повишаването на кожната температура. При леки форми кожата е с нормален цвят или леко розова. При масивна флеботромбоза цветът на кожата придобива ливиден отенък.

  • оток

По локализацията на отока може да се съди за мястото на венозната тромбоза. Ако отокът е под коляното, тромбозата е на v. poplitea. Ако бедрото, подбедрицата и стъпалото са с оток, то тромбозата е във v. femoralis. При илеофеморална тромбоза се установява масивен оток на крака, който може да причини компресия на феморалната артерия.

Какви усложнения настъпват при дълбока венозна тромбоза?

При флеботромбоза може да се наблюдават следните усложнения:

  • Флегмазия церулея доленс (Phlegmasia coerulea dolens)

Това състояние може да възникне при остра, пълна илеофеморална тромбоза, при което се развива масивен оток, спиращ артериалния приток. Крайникът е оточен и студен, има силни болки. Без лечение бързо се стига до венозна гангрена. Необходимо е незабавно лечение – тромбектомия или фибринолиза.

  • Белодробна емболия

Белодробната емболия представлява откъсване на част от тромба в дълбока вена на долния крайник и пренасянето му с кръвта до белия дроб, където запушва белодробната артерия или неин клон.

Рискът от възникване на белодробна емболия зависи от мястото на тромба. Най-често произхожда от илиачна или феморална венозна тромбоза, по-рядко от тромбоза във вена поплитеа и много рядко от вените на прасците.

Белодробните емболии често остават клинично непроявени или протичат с нехарактерни симптоми като температура, ускорен пулс.

При масивна белодробна емболия и блокиране на белодробната циркулация се развиват типични признаци: задух, учестено дишане, кашлица, болка в гърдите, тахикардия, подути шийни вени и др.

  • Посттромбозен синдром

Посттромбозният синдром е последица на прекарана дълбока венозна тромбоза. Поради увреждане на венозните клапи настъпва връщане на венозната кръв и повишаване на венозното налягане.

Проявите на посттромбозен синром включват: хронична болка в краката, оток и подуване на краката, промени по кожата (зачервяване, задебеляване, поява на язви и др).

  • Поява на рецидив

След прекарана флеботромбоза има риск от появата на рецидив.