Начало / Актуални теми / Какви заболявания причинява Хеликобактер пилори?

Какви заболявания причинява Хеликобактер пилори?

дек. 15, 2021

какви заболявания причинява H. pylori

Инфекцията с Хеликобактер пилори (H. pylori) е най-често срещаната хронична инфекция в световен мащаб – засяга около 50 % от населението. При по-голямата част от заразените обаче инфекцията протича безсимптомно.

Хеликобактер пилори най-често причинява хроничен гастрит на антрума и пептична язва на стомаха или дуоденума. Той се изолира при над 80 % от болните с хроничен гастрит, стомашна и дуоденална язва.

Какви заболявания причинява Хеликобактер пилори?

Остър и хроничен гастрит

Хеликобактер пилори е най-честият инфекциозен причинител на гастрит. При остра инвазия на стомашната лигавица с H. pylori се развива остър гастрит. Той може спонтанно да отшуми, но по-често преминава в хроничен активен гастрит. Представлява около 85 % от всички хронични гастрити. Възпалителният процес обикновено се развива в антрума на стомаха (частта преди пилора, който преминава в дуоденума), рядко обхваща и корпуса (тялото на стомаха).

Пациентите с хроничен гастрит може да нямат оплаквания. При някои болни обаче може да се наблюдават следните симптоми: болка в горната част на корема, загуба на апетит, гадене, повръщане, оригване, бледа кожа поради развитие на анемия.

Пептична язва – стомашна и дуоденална язва

Хеликобактер пилори се открива при 65 – 95 % от пациентите със стомашна язва и при 70 – 100 % от болните с дуоденална язва.

H. pylori участва в патогенезата на стомашната язва като предизвиква гастрит, уврежда клетките, продуциращи мукус, нарушава защитната мукусна бариера и засилва обратната дифузия на H+.

Ролята на H. pylori в патогенезата на дуоденалната язва е по-сложна и включва следните етапи:

– предизвиква хроничен гастрит на антрума
– настъпва стомашна метаплазия в лигавицата на дуоденума
– намалява секрецията на соматостатин, а се повишава секрецията на гастрин, който стимулира секрецията на солна киселина. Налице е хипергастринемия и хиперацидитет.
– настъпва колонизация на участъците със стомашна метаплазия в дванадесетопръстника с H. pylori.
– развива се дуоденит, който е предпоставка за развитие на дуоденална язва.

Най-характерните симптоми при пептична язва на стомаха или дуоденума са: болки в епигастриума, понижен апетит, подуване на стомаха, гадене, повръщане, отслабване.

Аденокарцином на стомаха

Инфекцията с Helicobacter pylori е рисков фактор за развитието на стомашен аденокарцином. Продължителното възпаление на стомашната лигавица, причинено от H. pylori може да доведе до атрофичен гастрит, интестинална метаплазия, дисплазия и до аденокарцином на стомаха. Счита се, че H. pylori допринася за развитието на рак на стомаха и чрез директно действие на неговите вирулентни фактори (напр. вакуолизиращия цитотоксин А – vacA).

Процесът обикновено започва в детството, след инфектиране с H. pylori и напредва бавно, като след няколко десетилетия при някои пациенти води до аденокарцином на стомаха.

Стомашен лимфом (MALT лимфом)

MALT лимфомът на стомаха произхожда от лимфоидната тъкан в стомаха. Той е най-честата екстранодална форма на Неходжкинов лимфом. При над 90 % от пациентите със стомашен лимфом се открива инфекция с H. pylori. При много от пациентите след ерадикация на Хеликобактер пилори настъпва ремисия на заболяването.

Стомашният лимфом може да не причинява симптоми и да се открие случайно по време на изследване по друг повод. Рядко пациентите могат да се оплакват от: лошо храносмилане, болки в епигастриума, гадене, повръщане, отслабване, анемия.

Установява се връзка между Хеликобактер пилори и редица заболявания извън гастродуоденалната област.

Неврологични заболявания

За някои неврологични заболявания се счита, че са свързани с инфекция с H. pylori, например деменция, синдром на Джилиън Бар, множествена склероза, болест на Паркинсон.

Дерматологични заболявания

Има връзка между Хеликобактер пилорна инфекция и редица кожни заболявания: хронична уртикария, синдром на Сьогрен, розацея, псориазис, алопеция ареата, пемфигус и др.

Хематологични заболявания

Някои кръвни заболявания са асоциирани с инфекция с H. pylori, например желязодефицитна анемия, пернициозна анемия (витамин В12 дефицитна анемия), първична имунна тромбоцитопения.

Сърдечно-съдови заболявания – коронарна атеросклероза, миокарден инфаркт, инсулт.

Очни заболявания – откритоъгълна глаукома, централен серозен хориоретинит, блефарит.

Други заболявания, при което се открива връзка с Хеликобактер пилорна инфекция са: метаболитен синдром, захарен диабет, неалкохолна мастна чернодробна болест, алергична астма.

Прочетете за:
Хеликобактер пилори – как става заразяването
Симптоми на язва
Усложнения на язвена болест