Начало / Актуални теми / Хематом – какво представлява?

Хематом – какво представлява?

ное. 11, 2016

хематом

При хематом има струпване на съсирена кръв извън кръвоносен съд. Това се случва, когато стената на кръвоносен съд е нарушена и кръвта започне да излиза от него, където нормално не може да бъде намерена. Увреденият кръвоносен съд може да бъде капиляр, вена, артерия и кървенето може да бъде съвсем леко или да настъпи сериозен кръвоизлив. Хематомът е всъщност вид вътрешен кръвоизлив, при който кръвта се е съсирила.

Какви са причините за появата на хематом?

Най-честата причина за поява на хематом е травма. Когато повечето хора чуят думата травма си мислят за катастрофа, нараняване на главата или счупване на кост. Но увреждане на тъкани може да настъпи и при по-усилено кихане или внезапно усукване на ръка или крак.

Има някои състояния, при които има по-голяма вероятност за кървене от кръвоносните съдове и поява на хематоми:

  • прием на антикоагуланти
  • състояния, при които има намаляване на броя на тромбоцитите: ХИВ, варицела, хепатит Ц, апластична анемия, някои ракови заболявания.
  • фрактури на кости.

Какви видове хематоми има?

Има най-различни видове хематоми, като те се класифицират най-често според локализацията си. Някои от по-често описваните видове хематоми са:

Интракраниални хематоми – те от своя страна се делят на епидурални и субдурални. Този вид хематоми в по-голямата част от случаите се смятат за застрашаващи живота на пациента и се налага намеса от неврохирург, защото ако кръвоизливът увеличи прекалено много размера си може да притисне важни мозъчни структури.

Субунгвален хематом – при увреждане на ноктите на пръстите може да настъпи кървене и да се образува хематом. Този вид хематоми много често са съпъствани от болка.

Интрамускулен хематом – пациентите с интрамускулен хематом често се оплакват от силни болки, които се дължат на възпалението и отока, които настъпват. В повечето случаи мускулите са обградени от плътни тъкани и при по-сериозен кръвоизлив напрежението в мускула може силно да се увеличи, което да компроментира кръвоснабдяването на този мускул или да се увредят нерви. Това състояние е известно като компартмент синдром и изисква спешна медицинска намеса.

Ушен хематом – при травма в областта на ухото може да настъпи кръвоизлив и в резултат да се образува хематом.

Септален хематом – този вид хематом настъпва при счупване на костите и хрущялите, които изграждат носа.

Субкутанен (подкожен) хематом – това всъщност са синините, които се появяват при нараняване на повърхностните кръвоносни съдове, разположени под кожата.

Какви симптоми има при хематом?

Симптомите зависят от локализацията на хематома и размерите му. Най-честите симптоми са:

  • зачервяване в областта на хематома
  • болезненост
  • затопляне
  • оток.

Хематомите на повърхностните слоеве на кожата, меките тъкани и мускулите обикновено изчезват от само себе си с времето. Първоначално мястото където са се образували се усеща твърдо при допир, но с резорбцията на съсирената кръв и дренирането на течностите постепенно хематома изчезва. Когато има видима синина тя променя своя цвят от синьо, към жълто и зелено.

Какво е лечението?

В повечето случаи хематомите се дължат на леки травми и пациентите са наясно за нараняването. Понякога хематомът може да доведе до по-сериозни усложнения, ако е разположен до по-важни структури в тялото. Пациентите, приемащи антикоагуланти са в риск за настъпване на кръвоизливи, дори и при леки травми.

Хематомите на кожата обикновено се лекуват с почивка и прилагане на лед върху засегнатото място. Болката, която изпитват пациентите при хематом се дължи на възпалението на околните тъкани от натрупаната кръв и може да бъде овладяна с прием на аналгетици. Лечението на хематоми в други части на тялото зависи от тяхната тежест и дали застрашават живота на пациента.

Прочетете за:
Хематом
Субдурален хематом