Начало / Актуални теми / Хемоперитонеум – излив на кръв в коремната кухина

Хемоперитонеум – излив на кръв в коремната кухина

фев. 20, 2019

хемоперитонеум

Хемоперитонеум е състояние, при което в перитонеалната кухина се събира кръв. В повечето случаи е спешно състояние, което изисква незабавно оперативно лечение.

Перитонеалната кухина представлява пространството между органите в коремната кухина и вътрешната коремна стена. В нея се намира серозна течност, която овлажнява перитонеума (серозна ципа, която покрива коремната стена и вътрекоремните органи) и така облекчава триенето между коремните органи и коремната стена.

Какви са причините за хемоперитонеум – излив на кръв в перитонеалната кухина?

Най-честите причини за изливане на кръв в перитонеалната кухина са:

 • закрита или проникваща травма на корема

При коремни травми, при които има увреждане на паренхиматозни коремни органи (черен дроб, слезка, панкреас) има голяма опасност от вътрекоремен кръвоизлив. Докато при засягане на кухите коремни органи основната опастност е от развитие на инфекция и перитонит.

В резултат на силна коремна травма може да настъпи руптура (разкъсване) на слезката или черния дроб и да се развитие животозастрашаващ кръвоизлив в перитонеалната кухина.

 • заболявания на черния дроб

При амилоидоза на черния дроб, руптура на черния дроб при бременни жени с HELP синдром, чернодробна цироза с портална хипертония са възможни интраперитонеални кръвоизливи.

 • заболявания на слезката

Риск от възникване на хемоперитонеум има при някои хематологични заболявания (левкемии, лимфоми, сърповидно-клетъчна анемия), амилоидоза на слезката, руптура на киста на слезката.

 • кървене от хиперваскуларен тумор

Разкъсването на доброкачествени или злокачествени тумори на черния дроб или слезката може да стане причина за хемоперитонеум. Например руптура на аденом, хемангиом, хепатоцелуларен карцином, ангиосарком.

 • разкъсване на голям кръвоносен съд
 • руптура на аневризма на коремната аорта, рядко на илиачната, далачната артерия
 • чревна перфорация
 • руптура на ектопична бременност (извънматочна бременност)

При ектопична бременност оплодената яйцеклетка се имплантира извън маточната кухина, най-често в маточната тръба (тубарна бременност). При разкъсване на маточната тръба има силна болка ниско в корема, изливане на кръв в перитонеалната кухина, може да се развие хиповолемичен шок.

 • руптура на матката

Разкъсване на матката се среща рядко, като в повечето случаи възниква по време на раждане. При излив на кръв в перитонеалната кухина се развива хемоперитонеум.

При разкъсване на яйчникова киста се развива картината на остър хирургичен корем – силна болка в корема, гадене, повръщане, твърд корем.

 • нарушения в кръвосъсирването

Риск от хемоперитонеум има при нарушено кръвосъсирване, например при хемофилия, при идиопатична тромбоцитопенична пурпура, дисеминирана интравазална коагулация (ДИК-синдром), антикоагулантна терапия.

 • перитонеална диализа.

Какви са симптомите при хемоперитонеум?

Симптомите при кръвоизлив в перитонеалната кухина зависят от количеството на кръвозагубата. Може да се наблюдават: силна болка в корема, замаяност или обърканост, гадене, повръщане.

При голяма кръвозагуба се развива хиповолемичен шок – ниско артериално налягане, бледост, студена кожа, тахикардия, слаб, нишковиден пулс, замаяност, загуба на съзнание.

Как се поставя диагнозата хемоперитонеум?

При съмнение за вътрешен кръвоизлив трябва да се направят следните изследвания:

 • разпит на пациента – болният може да съобщи за коремна травма, за наличие на хематологично заболяване, съдова аномалия
 • физикално изследване – извършва се оглед, палпация, перкусия и аускултация на корема
 • абдоминална ехография
 • компютърна томография
 • парацентеза – коремната кухина се пунктира с дълга игла и се взема течност, за да се установи характера й.
 • диагностична лапароскопия или лапаротомия.

Какво е лечението?

При доказване на кръв в перитонеалната кухина се налага спешно оперативно лечение, което цели да се установи източника на кървене, да се спре кръвоизлива, да се отстрани събраната кръв в перитонеалната кухина и да се възстанови количеството на циркулиращата кръв.

Лечебните действия, които се предприемат зависят от причината за хемоперитонеума. Например при разкъсан кръвоносен съд трябва да се възстанови целостта му, при руптура на слезката се извършва спленектомия (отстраняване на слезката).

При значителна кръвозагуба се прелива кръв на пациента.

Прочетете за:
Разкъсан далак (слезка) – какви са симптомите