Начало / Актуални теми / Холестеатом – симптоми, лечение

Холестеатом – симптоми, лечение

юни 10, 2020

холестеатом - симптоми

Холестеатомът е доброкачествено образувание в средното ухо, зад тъпанчето, което може да увреди околните структори и да причини много проблеми. Натрупването на излющени мъртви кожни клетки води до постепенно увеличаване на размера му.

Най-външният слой на холестеатома (периматрикса) съдържа клетки, които освобождават литични ензими, растежни фактори и цитокини, които обуславят агресивния му растеж. Този инвазивен растеж може да причини разрушаване на костите на средното ухо.

Какви са симптомите при холестеатом?

Холестеатомът обикновено засяга едното ухо. Дълго време може да липсват симптоми, но с нарастване на формацията започват да се появяват проблеми в ухото.

Основното оплакване на болните с холестеатом е постоянното изтичане на гноен секрет от ухото с неприятна миризма. Слухът прогресивно намалява поради увреждане на слуховите костици и на лабиринта. При задръжка на секрет са възможни болки в ухото, шум в ушите, главоболие, повишена температура.

Усложнения при холестеатом

Ако не се лекува, холестеатомът на средното ухо увеличава размерите си и разрушава околните тъкани, като причинява тежки усложнения. Всяко влошаване на състоянието на болни с хроничен гноен отит с холестеатом – повишаване на температурата, усилване на секрецията, болка в ухото, главоболие, световъртеж, гадене, повръщане, внезапна глухота, са индикация за започващо усложнение.

При холестеатом на средното ухо може да се наблюдават следните усложнения:

  • парализа на лицевия нерв – холестеатомът може да проникне в хоризонталната част на костния канал на лицевия нерв и в резултат да настъпи периферна парализа на нерва. Налице е загуба на движенията на лицевата мускулатура.
  • деструкция на костта на латералния полуокръжен канал – засягането на лабиринта води до появата на световъртеж, гадене, повръщане
  • тромбоза на синус сигмоидеус
  • вътречерепни усложнения – менингит, епидурален абсцес, мозъчен абсцес.

Как се диагностицира холестеатом?

За поставянето на диагнозата холестеатом допринасят следните изследвания:

Отоскопията има основно значение за диагностицирането на холестеатом. Във външния слухов проход се установява гноен ексудат с лоша миризма, примесен със седефени люспи. Налице е пристенна перфорация на тъпанчевата мембрана с нарушена цялост на анулус фиброзус. През перфорацията може да се види част от холестеатома. Останалата част от тъпанчето обикновено е задебелена от възпалителни промени.

  • Образни изследвания – компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс – чрез тях се определя степента на разпространение на холестеатома. Може да се установи ерозия на слепоочната кост, наличие на мекотъканна маса в средното ухо.
  • Аудиометрия – аудиометричното изследване показва намаление на слуха от проводен тип, но може да бъде и комбиниран тип със сензоневрална компонента.
  • Тимпанометрия – установява се перфорация на тъпанчевата мембрана.

Какво е лечението?

Лечението при холестеатом е оперативно. Медикаментозно лечение с антибиотици е необходимо при пациенти с признаци на остра инфекция, за да се намали възпалението и гранулационната тъкан, както и риска от постоперативни усложнения.

Целта на оперативното лечение е радикално да се отстрани кариозната кост и холестеатома, за да се предотврати неговата повторна поява. Използват се различни оперативни техники – отворени и затворени.

Най-често използваната отворена оперативна техника е радикалната трепанация на мастоидния израстък. Тя дава възможност за изчистване на цялата кариозна кост и отстраняване на холестеатома. Но има недостатъци – възможността за подобрение на слуха е ограничена, получава се голяма оперативна кухина, която лесно се запълва с ушна кал и олющени епидермални клетки, което повишава риска от вторична инфекция. За намаляване на оперативната кухина се извършва мастоидопластика – кухината в мастоидния израстък се запълва с различен материал (костен пясък, хрущял, синтетични продукти).

Много по-добри резултати се получават от затворените оперативни техники, при които се запазва задната стена на външния слухов проход.

Тимпанопластика се извършва с цел възстановяване целостта на слуховата верига и затваряне дефекта на тъпанчевата мембрана. Използват се различни техники.

Холестеатомът е заболяване, което много често рецидивира.

Прочетете за:
Холестеатом на средното ухо – причини, видове холестеатом
Хроничен гноен отит – епитимпанит