Начало / Актуални теми / Хрипове – сухи и влажни хрипове

Хрипове – сухи и влажни хрипове

ян. 16, 2019

хрипове – сухи и влажни хрипове

Хриповете са шумове, които се образуват при раздвижване на намиращия се в трахеята, бронхите и кухините секрет, гной или кръв. Най-често хрипове се появяват в бронхите, когато в тях се събере секрет (храчки), отделящ се от възпалената лигавица и той се раздвижи от въздушната струя, която преминава при дишане. Колкото е по-силна въздушната струя, толкова по-силно се раздвижва секрета в бронхите и толкова по-голямо е количеството на хриповете.

При закашляне хриповете могат да се променят, да се появят на друго място или да изчезнат. Ето защо е важно белите дробове да се аускултират при дълбоко дишане след изкашляне.

Какви видове хрипове има?

Различават се сухи и влажни хрипове.

Сухи хрипове

Сухи хрипове се образуват, когато в бронхите се събере жилав секрет, който е полепнал по стените им и стеснява техния лумена. Стеснението се увеличава и от набъбналата възпалена лигавица. При преминаване на въздушната струя през стеснените места се образуват шумове.

Част от жилавият секрет може да виси в лумена на бронха и да трепти от въздушната струя. Възможно е да е разположен напречно като жица в лумена и да се раздвижва при преминаването на въздушната струя, при което да се образуват шумове.

Сухите хрипове могат да имат различна височина, сила и тембър в зависимост от това дали се образуват в по-широки или по-тесни бронхи, в зависимост от степента на стеснението на бронхите, от количеството и вискозитета на секрета. Различават се:

  • хъркащи или мъркащи хрипове (rhonchi sonori) – образуват се в по-широки бронхи и наподобяват хъркане
  • свиркащи хрипове (rhonchi sibilantes) – образуват се в по-тесни бронхи, имат висок тембър, с характер на свиркане.

Сухите хрипове са непостоянни – променят силата, характера си и броя си в зависимост от силата на дишане и кашляне. Чуват се както при вдишване, така и при издишване. Могат да бъдат пръснати по цялата повърхност на белите дробове, например при дифузен бронхит и бронхиална астма, но могат да се чуват и само в ограничени участъци, например при туберкулоза.

Влажни хрипове

Влажни хрипове се образуват, когато въздушната струя премине през течен или полутечен секрет в бронхите. Те наподобяват пукането на мехурчета на повърхността на водата.

В зависимост от големината на бронхите, в които се образуват влажните хрипове биват:

  • дребни (дребномехурести) – образуват се в малки бронхи
  • средни (средномехурести) – образуват се в средни бронхи
  • едри (едромехурести) – образуват се в широки бронхи и големи кухини (каверни), съдържащи течен секрет.

По големината на влажните хрипове може да се съди за локализацията на патологичния процес. Ако в даден участък се чуват средни влажни хрипове, а след това се добавят и дребни, това говори, че възпалителния процес се е разпространил към малките бронхи.

Влажните хрипове се чуват в мястото на образуването им. Те са по-силни във фазата на вдишване. За разлика от сухите хрипове влажните са краткотрайни.

Влажните хрипове могат да бъдат звънливи и незвънливи. Влажните звънливи хрипове са по-силни. Това е така, защото те се образуват в бронхи, заобиколени от инфилтрирана или уплътнена белодробна тъкан, която усилва хриповете. Установяването на звънливи влажни хрипове говори, че възпалителния процес е обхванал не само бронхите, но и белодробната тъкан, например при бронхопневмония.

Незвънливи влажни хрипове се образуват в области, където няма уплътнения и инфилтрати в белодробната тъкан.