Начало / Актуални теми / Цирей във входа на носа (furunculus nasi)

Цирей във входа на носа (furunculus nasi)

мар. 31, 2022

цирей на носа

Цирей на носа (фурункул на носа) представлява остро гнойно възпаление на космените фоликули и мастните жлези, намиращи се във входа на носа. Среща се по-често при деца и възрастни хора.

Какви са причините за цирей на носа?

Фурункулът на носа се причинява от стафилококи (най-често Стафилококус ауреус), които проникват през нарушена цялост на носната лигавица.

Предразполагащи фактори са: отскубване на космите в носа, бъркане в носа, пиърсинг на носа, засядане на чуждо тяло в носа. Фурункул на носа се наблюдава по-често при хора с отслабена имунна защита, с хиповитаминоза, диабет, хронично възпаление на бъбреците.

Какви са симптомите при фурункул на носа?

Ранен симптом е появата на силна, пулсираща болка, която се засилва при допир на носа. Установява се конусообразна подутина на върха на носа, крилата или пода му. Кожата е зачервена и лъскава. След 3-4 дни върхът на подутината става жълтеникав, отваря се и изтича гной. Температурата е повишена, има отпадналост, обща слабост, регионалните лимфни възли са увеличени и болезнени.

Може да настъпи спонтанен пробив на цирея, при което гнойта изтича и настъпва оздравяване.

На пациентите се забранява сами да изтискват гнойта, тъй като може да настъпи разпространение на инфекцията. Предверието на носа е опасна зона, защото е възможно по венозен път инфекцията да се разпространи към мозъка. При фурункул на носа е възможно във възпалителния инфилтрат около космения фоликул да настъпи тромбоза на малките венозни съдове, която да се разпространи и да доведе до тромбоза на кавернозния синус. Това е рядко, но опасно вътречерепно усложнение. Протича с висока температура, силно главоболие, особено в областта на очите, обърканост, оток на клепачите, офталмоплегия (очните ябълки са неподвижни).

Друго усложнение е целулит на лицето. Стафилококите могат да предизвикат възпаление на кожата на носа и лицето. Тя става зачервена, затоплена, оточна и болезнена. Ако не се лекува, целулитът може бързо да се разпространи.

Как се поставя диагнозата цирей на носа?

Фурункулът на носа се диагностицира лесно при физикалния преглед на пациента. При нужда може да се направи микробиологично изследване за доказване на причинителя.

Какво е лечението на цирей на входа на носа?

Провежда се лечение с антибиотици, витамини, болкоуспокояващи. Прилагат се локални антисептици – риванол, ихтиол, спирт. Правят се топли компреси няколко пъти на ден за по-бързото отваряне на цирея.

При настъпили усложнения, пациентите незабавно се хоспитализират, където се започва интравенозна антибиотична терапия, провежда се хирургично лечение.

Прочетете за:
Фурункул – причинява се от златист стафилокок