Начало / Актуални теми / Черни точки пред очите – „мушици“ пред очите

Черни точки пред очите – „мушици“ пред очите

юли 8, 2019

черни точки пред очите

Плаващи черни точки пред очите („летящи мухи“) представляват малки петънца, които хората виждат да се движат или „плават“ пред очите им .

Те са много чест симптом при възрастни хора, почти всеки човек над 70 години има черни петънца пред очите. Освен възрастта, други фактори, които повишават риска от поява на „мушици“ пред очите са: късогледство, диабетна ретинопатия, нараняване на окото, оперативно лечение на катаракта.

Как изглеждат плаващите черни точки пред очите?

Те изглеждат като черни точки, прави и извити линии или паяжини, които се местят при движение на очите. Плаващите черни точки могат да присъстват само в едното око или и в двете очи. Някои хора виждат само единични черни точки, докато други може да виждат стотици. Плаващите черни точки се забелязват по-добре при гледане към бяла стена или когато погледнете към небето.

Какви са причините за поява на плаващи черни точки пред очите?

Плаващите черни точки пред очите могат да бъдат причинени от нормалния процес на стареене или от редица други състояния и заболявания:

  • промени в очите, свързани с възрастта

С напредване на възрастта настъпват промени в стъкловидното тяло. То се разполага зад лещата и пред ретината. Представлява прозрачна, желеподобна субстанция, която изпълва вътрешността на очната ябълка, поддържа нейният тонус и форма. Състои се от скелет от колагенни влакна, свързани с кисели мукополизахариди и хиалуронова киселина.

С напредване на възрастта настъпва разводняване на стъкловидното тяло и поява на по-плътни мембрани, които постепенно изтъняват и се превръщат в нишковидни повлекла. Те лесно се късат и плуват свободно в стъкловидното тяло. Сенките, които тези повлекла хвърлят върху ретината представляват черните точки, които хората виждат пред очите си.

Освен това с времето стъкловидното тяло се свива и се отделя от ретината, при което може да се формират клетъчни отломки, които плуват свободно.

  • кръвоизлив в стъкловидното тяло

Кръвоизлив в стъкловидното тяло може да настъпи в резултат на много причини, включително травма, диабетна ретинопатия, хирургична операция на окото, разкъсване на ретината, атеросклероза, кръвни заболявания и др. Появата на червени кръвни клетки (еритроцити) в стъкловидното тяло е причина за плаващи черни точки пред очите.

  • заден увеит (хориоретинит)

Задният увеит представлява възпаление на хориоидеята и ретината. Причинява се от редица инфекциозни болести (туберкулоза, лептоспироза, сифилис, токсоплазмоза, херпес вирусна инфекия), автоимунни заболявания (саркоидоза) и други причини – травма, операция.

При това състояние може да проникнат клетки на възпалението – бели кръвни клетки (левкоцити) в стъкловидното тяло и да причинят поява на черни точки пред очите.

  • разкъсване на ретината, отлепване на ретината

При отдръпване и отлепване на стъкловидното тяло се оказва тракция върху ретината и тя може да се разкъса. Зад ретината прониква течност от стъкловидното тяло и тя се отлепва. Възникват и кръвоизливи, при което кръвни клетки проникват в стъкловидното тяло. Броят на черните точки внезапно се увеличава, като се появяват и светкавици пред очите.

Други причини за поява на черни точки пред очите са например:

  • очни операции
  • очни медикаменти
  • оперативно лечение на катаракта
  • очни тумори
  • астероидна хиалоза.

Плаващи черни точки пред очите могат да бъдат досадни и да предизвикват безпокойство, но обикновено не са опасни. Много често те се абсорбират, намаляват по размер и брой, и изчезват. В други случаи с времето човешкият мозък се научава да ги игнорира.

Ако обаче броят на черните точки внезапно се увеличи и се появят светкавици пред очите е необходима незабавна консултация с очен лекар, тъй като може да е настъпило отлепване на ретината.

Последни публикации