Начало / Актуални теми / Какво представлява шийната спондилоза?

Какво представлява шийната спондилоза?

окт. 14, 2016

спонлозади

Шийната спондилоза е често срещано състояние, свързано с напредване на възрастта, което се дължи на износване на прешлените и междупрешленните дискове в областта на шията. Наблюдава се при 85% от хората на възраст над 60 години, въпреки че при значителен процент от тях няма някакви характерни симптоми.

Какви са причините за шийна спондилоза?

Шийният отдел на гръбначния стълб е много гъвкав и междупрешленните дискове са подложени на значително натоварване. С времето настъпва увреждане на фиброзния пръстен на междупрешленните дискове, докато пулпозното ядро е съхранено. Дисковете се дехидратират и стават по-тънки. Това може да доведе до триене между прешлените, съпроводено с болкови оплаквания. По ръбовете на прешлените могат да се формират шипове (остеофити), които имат форма на човка на папагал. Шиповете могат да притиснат близкостоящите нерви и да се стигне до оплаквания.

Какви са симптомите?

При повечето пациенти с шийна спондилоза няма някакви изразени симптоми. Едно от по-честите оплаквания на пациентите, страдащи от това състояние е болка в областта на шията. Болката може да се разпространява към рамото, ръката и пръстите. Тя може да се увеличава по интензивност в някои от следните ситуации:

  • дълго стоене в седнала позиция
  • изправяне
  • кихане и кашляне
  • движение на шията настрани.

Други характерни симптоми са:

  • мускулна слабост, която води до затруднения при вдигане на ръцете над раменете
  • главоболие в задната част на главата
  • усещане за изтръпване на ръцете
  • схващане на врата.

За да се постави диагноза шийна спондилоза трябва първо да бъдат изключени други възможни състояния, като фибромиалгия например. Лекарят трябва да оцени възможността за извършване на движения в областта на шията на пациента и да прецени дали има засягане на мускули или нерви.

При рентгеново изследване могат да се видят шиповете, ако има такива и други аномалии.

Какво е лечението?

Вашият лекуващ лекар може да ви назначи физиотерапия, която да ви помогне за увеличаване на подвижността в областта на шията и засилване на шийната мускулатура. В някои случаи могат да бъдат предписани мускулни релаксанти, като циклобензаприн, за лечение на мускулни спазми. За облекчаване на болките могат да бъдат назначени нестероидни противовъзпалителни средства.

Ако състоянието ви е тежко и не се повлиявате от предписаната терапия може да бъде извършена хирургична интервенция за премахване на шиповете.