Начало / Актуални теми / Щракащ пръст (стенозиращ тендовагинит)

Щракащ пръст (стенозиращ тендовагинит)

ян. 11, 2021

щракащ пръст (стенозиращ тендовагинит)

Щракащ пръст или стенозиращ тендовагинит е състояние, дължащо се на хронично възпаление на едно или повече от синовиалните влагалища на флексорните сухожилия на ръката. Причинява болка, скованост и усещане за щракане при сгъване или разгъване на засегнатия пръст.

Най-често се засягат сухожилията на палеца, безименния и малкия пръст. Могат да бъдат засегнати един или повече пръсти, като проблемът може да се развие в двете ръце. По-често обаче се наблюдава в дясната ръка.

Какви са причините за щракащ пръст?

Стенозиращ тендовагинит възниква в резултат на хронично дразнене и възпаление на флексорните сухожилия на пръстите на ръцете. Засегнатото сухожилие задебелява, при което се затруднява плавното му движение в сухожилното влагалище. Подутото сухожилие се заклещва на входа на фиброзното влагалище в основата на засегнатия пръст и се получава характерно изщракване.

Точната причина за появата на този проблем не е известна, но няколко фактора могат да увеличат риска за развитието му. Такива са:

 • женски пол
 • възраст над 40 години
 • професии, които изискват повтарящи се движения с пръстите на ръцете
 • някои мдицински състояния, например контрактура на Дюпюитрен, ревматоиден артрит, подагра, саркоидоза, хипотиреоидизъм, диабет.

Щракащ пръст може да възникне като усложнение след оперативно лечение на синдрома на карпалния канал.

Какви са симптомите при щракащ пръст?

Често оплакванията се появяват след период на интензивна работа с ръцете. Открива се малко възелче в основата на засегнатия пръст на ръката. Налице е слаба болка при сгъване или разгъване на пръста, както и при натиск върху него. Особено характерно е усещането за изщракване при движение на пръста.

Може да настъпи заключване на засегнатия пръст във флектирано положение. При тежки случаи разгъването е възможно само пасивно (с помощта на другата ръка), при което пръста се изправя с изщракване. Този феномен е известен като „щракащ пръст“ и обикновено е по-изразен при събуждане сутрин, след спане със свити пръсти. През деня мекотъканния оток спада и състоянието се подобрява.

Рядко стенозиращ тендовагинит може да се наблюдава и при деца. Обикновено се засяга палеца – щракащ палец. Среща се при деца до 2-3-годишна възраст. Родителите забелязват, че палеца на детето е сгънат, като рядко има болка.

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата се поставя лесно въз основа на:

 • данни от анамнезата – пациентите съобщават за извършването на многократно повтарящи се движения с ръцете
 • физикалния преглед – установява се задебеляване на сухожилието, щракане при движение.

Извършването на рентгеново изследване и други тестове обикновено не е необходимо.

Какво е лечението при щракащ пръст?

При някои хора състоянието може спонтанно да се подобри.

За лечение на стенозиращият тендовагинит се прилагат следните методи:

 • осигуряване на почивка
 • физиотерапия – масаж, упражнения за запазване на подвижността на пръста
 • шиниране на пръста – носенето на шина допринася за почивката на сухожилието
 • нестероидни противовъзпалителни средства за намаляване на болката
 • инжектиране на кортикостероиди в сухожилното влагалище.

При неповлияване може да се наложи хирургично лечение – разрязва се фиброзния отвор на сухожилното влагалище, за да се улесни преминаването на подутото сухожилие. Операцията се извършва с локална анестезия. Хирургичното лечение е ефективно, но са необходими 2 до 4 седмици за пълното възстановяване. Важно е след оперативното лечение да се проведе рехабилитация.