Начало / Актуални теми / 10 начина да се поддържате здрави

10 начина да се поддържате здрави

дек. 14, 2012

наддаването

Да си здрав не означава единствено липса на някакво заболяване, което да уврежда вашето състояние. Означава постигане на душевен и телесен баланс. За тази цел трябва да внедрите във вашия начин на живот някои полезни навици.

1. Първата стъпка към поддържане на равновесието във вашето тяло е балансираната диета. Тялото ни се нуждае от различни хранителни съставки и с една умерена диета вие бихте доставяли всичко нужно за вашия организъм, а и ще поддържате теглото си в определени граници.

2. Спрете цигарите. За един дългогодишен пушач това условие би било много трудно за спазване, но благотворното му действие върху организма е безспорно. По този начин се предпазвате от рак на белия дроб, рак на панкреса, рак на устата. При пушачите има повишен риск от атеросклероза и хипертония.

3. Спете достатъчно вечер. Имате нужда от 6 – 8 часа нощен сън. Чрез съня вашето тяло се обновява и събира сили за следващия забързан ден. Достатъчния сън е особено важен, когато вашето тяло се бори с някаква инфекция.

4. Намалете алкохола и кофеина. Има много проучвания, които твърдят, че алкохола в малки количества е полезен за сърцето, най-вече червеното вино. Ако по принцип не пиете не е нужно да започвате, само поради спомената по-горе причина. Има много други отрицателни свойства на алкохола, които е по-добре да избягвате. Консумацията на големи количества алкохол водят до високо кръвно налягане, сърдечен инфаркт, инсулт.

Въпреки енергизиращото действие на кафето избягвайте прекалената му консумация. Намалете количествата до две чаши кафе на ден.

5. Пийте достатъчно вода. Водата действа като пречиствател на вашия организъм и ви освобождава от ненужните и вредни токсини и спомага храносмилането.

6. Тренирайте. Физическите упражнения са особено важни за правилната работа на ума и тялото. Препоръчват се минимално 10 – 15 минути упражнения на ден. Хубаво е да вървите поне 5000 крачки на ден. Избягвайте асансьорите и ескалаторите. С редовните тренировки ще поддържате и теглото си в норма.

7. Намалете стреса. Стресът увеличава риска от инфаркт или други съдови инциденти. Стресовите ситуации могат да доведат и до развиването на вредни навици като пушене или злоупотреба с алкохол. За да намалите стреса намерете някакво занимание, което да ви служи за почивка. Такава е например медитацията.

8. Правете си редовни профилактични прегледи. Много от хората със сърдечни заболявания, дори не знаят, че страдат от тях или разбират много късно, едва когато се развива инфаркт или друго тяхно усложнение. Затова е особено важно редовно да посещавате вашия личен лекар, за профилактични прегледи, включително измерване на кръвното налягане.

9. Използвайте отпуска си. Важно е от време на време да си почивате от забързания работен режим. Ваканциите спомагат да се отърсите от напрежението и да се заредите с нови сили.

10. Умствено и душевно благоденствие. И ума ви има нужда от почивка. Затова по време на работа е добре да почивате 5 – 10 минути на всеки 1 – 2 часа, за да не настъпи преумора и оттам спадане на работния тонус.