Много бъдещи майки по време на бременността си приемат медикаменти, съдържащи ацетаминофен, който оказва влияние при болки в гърба, главоболие, лека температура. Но честата употреба на такива медикаменти може да се свърже с намалени речеви способности и проблеми в поведението на децата, според едно ново  проучване.

Има много проведени проучвания, които изследват дали има връзка между употребата на ацетаминофен и риска от преждевременно раждане или спонтанен аборт. До момента учените не са открили такава връзка. Проблемът при приемът на ацетаминофен е, че границата между полезна и опасна доза е много тънка и затова и проучванията продължават.

Едно ново проучване проведено в Университета в Осло се фокусира върху група деца, чиито майки са взимали ацетаминофен по време на бременността си. В проучването са взели участие 48 000 норвежки деца, чиито майки са употребявали медикамента между 17 и 30 гестационна седмица от своята бременност и отново шест месеца след бременността си.

Около 4% от анкетираните жени са приемали ацетаминофен за поне 28 дни от своята бременност. Установило се е, че децата на тези жени са имали по-слаби моторни умения от децата на жени, които не са приемали ацетаминофен по време на бременността си. Освен това децата, чиито майки са употребявали ацетаминофен са проходили малко по-късно от останалите и са имали по-слаби комуникативни способности и поведенчески проблеми.

Проучването е публикувано в Международния журнал по Епидемиология. Учените, провели проучването твърдят, че продължителната употреба на медикаменти, съдържащи ацетаминофен увеличава риска от поведенчески проблеми с около 70%. Някои учени дори свързват употребата на ацетаминофен с увеличен риск от развитие на аутизъм.

65% от жените ще приемат медикаменти, съдържащи ацетаминофен по време на бременността си. Затова учените съветват при употреба на медикаменти без лекарско предписание бременните задължително да се консултират с медицинско лице, което да прецени дали употребата на този медикамент е опасна за тяхното състояние и колко време е препоръчително да бъде приеман.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!