Начало / Актуални теми / Приемът на Ацетаминофен може да повлияе на развитието на децата

Приемът на Ацетаминофен може да повлияе на развитието на децата

ное. 25, 2013

Много бъдещи майки по време на бременността си приемат медикаменти, съдържащи ацетаминофен, който оказва влияние при болки в гърба, главоболие, лека температура. Но честата употреба на такива медикаменти може да се свърже с намалени речеви способности и проблеми в поведението на децата, според едно ново  проучване.

Има много проведени проучвания, които изследват дали има връзка между употребата на ацетаминофен и риска от преждевременно раждане или спонтанен аборт. До момента учените не са открили такава връзка. Проблемът при приемът на ацетаминофен е, че границата между полезна и опасна доза е много тънка и затова и проучванията продължават.

Едно ново проучване проведено в Университета в Осло се фокусира върху група деца, чиито майки са взимали ацетаминофен по време на бременността си. В проучването са взели участие 48 000 норвежки деца, чиито майки са употребявали медикамента между 17 и 30 гестационна седмица от своята бременност и отново шест месеца след бременността си.

Около 4% от анкетираните жени са приемали ацетаминофен за поне 28 дни от своята бременност. Установило се е, че децата на тези жени са имали по-слаби моторни умения от децата на жени, които не са приемали ацетаминофен по време на бременността си. Освен това децата, чиито майки са употребявали ацетаминофен са проходили малко по-късно от останалите и са имали по-слаби комуникативни способности и поведенчески проблеми.

Проучването е публикувано в Международния журнал по Епидемиология. Учените, провели проучването твърдят, че продължителната употреба на медикаменти, съдържащи ацетаминофен увеличава риска от поведенчески проблеми с около 70%. Някои учени дори свързват употребата на ацетаминофен с увеличен риск от развитие на аутизъм.

65% от жените ще приемат медикаменти, съдържащи ацетаминофен по време на бременността си. Затова учените съветват при употреба на медикаменти без лекарско предписание бременните задължително да се консултират с медицинско лице, което да прецени дали употребата на този медикамент е опасна за тяхното състояние и колко време е препоръчително да бъде приеман.

Последни публикации