Начало / Актуални теми / Алергия към ядки

Алергия към ядки

юни 19, 2014

Ядките и най-често от тях фъстъците могат да предизвикат алергична реакция, която в някои случаи може да бъде много сериозна. Реакцията на организма към алергени се нарича анафилаксия, като това състояние може да бъде животозастрашаващо. Симптомите обикновено започват няколко часа след срещата с алергена, но понякога и след минути.

Най-лесният начин за предпазване е избягването на консумацията на ядки. Но ако все пак без да искате консумирате продукт, който съдържа ядки, колкото по-бързо бъде приложено лечение, толкова по-малка е вероятността от развитието на опасни усложнения.

Каква е причината за алергията?

Когато някой е алергичен към ядки неговата имунна система по погрешка разпознава ядките като опасен агент и реагира срещу тях. Първият път, при който пациентът е изложен на действието на ядките като алерген обикновено не се развиват симптоми. Имунната система обаче разпознава продукта като заплаха и изгражда механизми за борба срещу него, които се активират при всяка следваща консумация на ядки.

Колко често срещана е алергията към ядки?

Алергията към ядки е най-често срещаната алергия към храни. Обикновено започва още в детска възраст. Първият епизод на алергия настъпва между 14 месечна и 2 годишна възраст. За разлика от алергията към други храни като тази към мляко например непоносимостта към ядки не преминава с времето.

Какви са симптомите?

Алергичните реакции към ядки могат да варират от леки към тежки и в някои случаи могат да бъдат животозастрашаващи. Симптомите обикновено се проявяват 1-2 часа след консумация на ядки. По-честите оплаквания при лека алергична реакция са:

  • изтръпване на устните
  • подуване на лицето
  • поява на кожен обрив
  • коремни болки
  • чувство за стягане в областта на гърлото.

Симптомите при по-тежка алергична реакция могат да бъдат следните:

  • задух и затруднено дишане
  • силна уплаха
  • разширение на кръвоносните съдове, което може да доведе до: генерализирано зачервяване на кожата, ускорен сърдечен ритъм, понижаване на кръвното налягане.

Тежката алергична реакция се нарича анафилаксия и ако не бъде приложено лечение в кратки интервали може да загубите съзнание.

Как се диагностицира алергията към ядки?

Вашият лекар може да предположи, че страдате от алергия към ядки само по вашите оплаквания. За точно поставяне на диагноза може да бъде извършен кожен алергичен тест, при който кожата леко се одрасква и се накапва разтвор от екстракт от ядки. Ако кожата в тази област се зачерви и има сърбеж тестът е положителен.

Как да се предпазите от алергична реакция?

Най-добрият начин за лечение е да избягвате консумацията на ядки. Опитайте се да разпознавате продуктите, които съдържат ядки. Когато пазарувате задължително проверявайте етикетите, дали в продукта няма следи от ядки. Ако се храните навън питайте сервитьорите дали в храната, която сте си поръчали не се съдържат ядки.

Какво да направите при алергична реакция?

При алергична реакция най-важно е бързото започване на лечение. Леките реакции обикновено се овладяват с антихистаминови медикаменти. Към тях спадат например Фенистил, Кларитин, Зиртек.
При тежка алергична реакция е нужно прилагането на Адреналин. В повечето случаи се налага оказване на спешна помощ поради опасност от спиране на дишането, затова ако ваш близък развие тежка алергична реакция повикайте бърза помощ.

Прочетете за:
Видове алергични реакции
Анафилактичен шок