Меню

Болни от рак на дебелото черво, които ежедневно приемат аспирин могат да понижат риска от смърт от заболяването с 30 %, твърдят експерти.

Холандски учени са провели проучване, в което са участвали 4500 пациента с рак на дебелото черво.

Много от участниците са приемали аспирин за превенция на сърдечно-съдови заболявания, като инфаркт и инсулт.

Болните с колоректален карцином, които са приемали по 80 mg аспирин днавно в продължение най-малко на 9 месеца, след като са били диагностицирани, са имали 30 % по малък риск от смърт от заболяването.

Проучването показва, че аспирина може не само да предпазва от развитието на определени видове рак, но и да забавя или предотвратява разпространението на туморния процес.

Аспиринът не може да замести химиотерапията, но може да се използва като допълнително средство.

Трябва да се има в предвид, че продължителната му употреба крие риск от нежелани странични ефекти като гастрит или вътрешни кръвоизливи.

Необходими са още проучвания преди хората да започнат да приемат аспирин за предпазване от развитие на рак.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!