Да си безработен на 50 или 60 години може значително да повиши риска от инфаркт.

Проучване сред повече от 13000 човека в САЩ показва, че риска от инфаркт нараства значително през първата година на безработица. Това не се наблюдава при хора, които доброволно са напуснали работа.

Мъжете и жените, участвали в проучването, които са пушили, имали са наднормено тегло, високо кръвно налягане, водели са заседнал начин на живот или са били в напреднала възраст са имали по-голяма вероятност от инфаркт.

Според учените от университета Дюк в Северна Каролина освен тези добре известни рискови фактори за сърцето, загубата на работа е също важен рисков фактор за инфаркт.

Резултатите от проучването са показали, че инфаркт се среща 27 % по-често при хора, които наскоро са останали без работа, независимо от професията им. При хора, които са губили работата си повече от 4 пъти, риска нараства до 63 %.

Стресът, на който са подложени останалите без работа хора е основната причина, твърдят експерти.

Предишни проучвания са показали, че стресиращата работа също може да повиши риска от инфаркт.

Стресът само повишава риска от възникване на сърдечно-съдово заболяване, но не е директна причина.

Спортуването е чудесен начин за намаляване нивото на стрес, съветват специалистите.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!