Начало / Актуални теми / Болест на Пейджет – засяга костите

Болест на Пейджет – засяга костите

ян. 8, 2015

Болестта на Пейджет е заболяване, което засяга костите и нормалното обновяване на костната тъкан. В резултат на това нарушение костите стават чупливи и придобиват неправилна форма. Най-често биват засегнати костите на таза, черепа, гръбначния стълб и краката.

Рискът от заболяване нараства с възрастта. Той се увеличава също ако има роднини във фамилията, които страдат от болестта на Пейджет.

Какви са причините за това заболяване?

Дори и след като сте достигнали вашия окончателен ръст костите ви продължават да растат. Костта е жива тъкан, която непрекъснато се обновява. По време на този процес, наречен ремоделиране стара кост се заменя постепенно от нова костна тъкан. При болестта на Пейджет този процес се нарушава.

В началото на заболяването старата костна тъкан започва да се разрушава по-бързо и новата костна тъкан не може да се образува достатъчно бързо. С времето тялото се нагажда към тази промяна като оформя нова костна тъкан по-бързо от нормалното, но това води и до образуването на по-некачествена костна тъкан, която е по-мека и по-лесно може да се разруши.

Някои учени смятат, че болестта на Пейджет се дължи на вирусна инфекция, засягаща костните клетки, която може да бъде налице много преди да започнат костните промени. Някои наследствени фактори също могат да окажат влияние върху честотата на случаите на тази болест.

Какви са оплакванията на пациентите?

Голяма част от пациентите с болестта на Пейджет дълго време нямат никакви симптоми. Най-честото оплакване е костна болка. Болестта може да засегне само една или няколко кости в определени части на тялото. Така например ако бъде засегнат таза пациентите се оплакват от тазова болка. При засягане на черепните кости могат да се наблюдават промени в слуха и зрението. При увреждане на костите на краката може да се развие артрит, който да бъде съпътсван от артритни оплаквания.

Как се поставя диагнозата?

По време на прегледа лекаря обстойно ще прегледа частите от тялото ви, в които съобщавате, че изпитвате болка. Могат да бъдат назначени допълнителни тестове като рентген, кръвни изследвания, които могат да помогнат за по-точното поставяне на диагноза. Една от първите индикации за болестта на Пейджет е откриването на една или повече костни деформации при рентгеново изследване. При пациентите с това заболяване обикновено се открива повишено количествено на фосфати в кръвта.

Какво е лечението?

Ако нямате оплаквания в началото може да не се нуждаете от лечение. При по-напреднали случаи се налага медикаментозно лечение.

Медикаментите използвани за остеопороза – бифосфонати са най-често използвани за лечението на болестта на Пейджет. В някои случаи те се дават под формата на таблетки или като инжекционна форма.

В редки случаи може да се наложи хирургична интервенция за спомагане на оздравителния процес на костите и поправяне на фрактурите. При болестта на Пейджет обикновено е повишено образуването на нови кръвоносни съдове в засегнатите костни фрагменти. Тази промяна води до повишено кървене по време на операция в тези области.