Начало / Актуални теми / Къде боли при рак на дебелото черво?

Къде боли при рак на дебелото черво?

сеп. 4, 2023

къде боли при рак на дебелото черво

Болка при рак на дебелото черво е налице при много пациенти, особено в напреднал стадий на заболяването. Възможно е обаче колоректалният карцином да не причинява никаква болка.

Къде боли при рак на дебелото черво?

Точното място на болката може да варира в зависимост от следните фактори:

  • в коя част на дебелото черво се локализира тумора
  • какъв е размера на тумора
  • каква е степента на разпространение на тумора, има ли метастази в други органи, например, когато ракът се разпространи в черния дроб, може да се усети болка в горната дясна част на корема.

Болка в корема

Болката при рак на дебелото черво е неспецифична, което означава, че може да бъде описана по различни начини, включително дискомфорт, спазми, остра или тъпа, слаба или силна, локализирана или дифузна.

Болка в дясната половина на корема може да се усеща при рак в дясната половина на дебелото черво. Тя най-често се дължи на нарушена функция на илео-цекалната клапа, при което чревно съдържимо се връща от цекума в илеума. Друга причина е възпаление на тумора, което може да обхване и околните здрави тъкани.

Болката при рак на лявата половина на дебелото черво има коликообразен характер и се дължи на стесняване на чревния лумен от тумора и настъпването на чревна непроходимост.

Болка с постоянен характер се усеща в областта на ректума при ректален карцином.

В ранните стадии на заболяването (от 0 до 2-ри стадий), болката може да бъде слаба или да липсва, тъй като ракът е ограничен в дебелото черво и все още не се е разпространил. След като ракът на дебелото черво прогресира до стадий 3 и 4, може да се появят по-интензивни болки.

Болка поради притискане на нерви

При напреднал колоректален карцином може да се засегнат нервите, които са в дълбоката част на дебелото черво или в перитонеалната част на коремната кухина и да се появи усещане за болка. Тази болка се нарича невропатична и се дължи на притискане на нерви от тумора.

Болка поради натрупване на газове

Колоректалният рак може да причини забавяне на перисталтиката на дебелото черво, при което да настъпи натрупване на газове, подуване на корема и поява на коремна болка.

Болки в гърба, раменете, костите и други части

Болки в гърба, раменете и други части на тялото могат да възникнат, когато ракът се е разпространил в тях.

Ако ракът на дебелото черво метастазира в черния дроб, може да се усетят болки в дясната горна част на корема или дясното рамо.

В късните стадии колоректалният рак може да метастазира в костите, например в гръбначния стълб, бедрената кост. В резултат се появяват болки в гърба, бедрото.

Болките в костите могат да се дължат не само на костни метастази, но могат да бъдат и страничен ефект от провеждането на химиотерапия.

Прочетете за:
Болка при рак (онкоболка)
Рак на дебелото черво – симптоми
Диагноза на рак на дебелото черво