Начало / Актуални теми / „Добрият“ холестерол може да има и негативни ефекти върху здравето

„Добрият“ холестерол може да има и негативни ефекти върху здравето

ян. 27, 2014

Според американски учени „добрият“ холестерол може да има и някои негативни ефекти върху нашето здраве и да води до повишаване на риска от инфаркт. „Добрият“ или познат още като HDL-високоплътностен холестерол има функцията да предпазва артериите от натрупването на атеросклеротични плаки. Но екип от учени от университета в Кливлънд твърдят, че този вид холестерол може под действието на определени химически реакции да стане абнормен и да доведе до запушване на кръвоносни съдове.

Изследователите, чието проучване е публикувано в журнала по естествена медицина са доказали, че в стените на артериите високоплътностният холестерол може да бъде преобразуван в абнормен холестерол под действието на един ензим наречен миелопероксидаза. Под въздействието на тази промяна холестерола губи своята полезна функция и всъщност може дори да повиши риска от инфаркт, като спомогне за натрупването на плаки по стените на артериите.

Учените съобщават, че абнормният холестерол може да бъде открит в кръвообращението чрез кръвни тестове. При изследването на 627 пациенти учените са доказали, че с нивата на абнормен високоплътностен холестерол може да бъде оценен риска от сърдечно-съдови заболявания.

Тези нови открития обаче не значат, че хората трябва да пренебрегват важността на здравословното хранене и избягването на мазни храни, които увеличават нивата на вредния холестерол в нашия организъм. Учените смятат, че с направените нови открития могат по-лесно да следят по-отблизо развитието на сърдечно-съдовите заболявания и може би след време да открият медикаменти, с които да неутрализират ефектите на абнормния високоплътностен холестерол.