Един на всеки шест случая на рак или около два милиона годишно в целия свят се дължат на инфекции, които са предотвратими или лечими.

Това показва проучване, публикувано в The Lancet Oncology.

Учени от Международната агенция за изследване на рака във Франция са разгледали 27 типа рак в 184 страни. Те са установили, че 16 % от всички случаи на рак по света се дължат на инфекции, като честотата им е по-висока в развиващите се страни.

В Австралия и Нова Зеландия туморите, причинени от инфекции са 3.3 %, докато в Африка са 32.7 %.

Основните инфекции, които се свързват с рак са хепатит В и С, хеликобактер пилори, човешкия папиломен вирус. Тези четири инфекции са отговорни за близо 1.9 млн случая на рак на маточната шийка, на червата и на черния дроб.

Според авторите на проучването превенцията на тези инфекции ще допренесе за намаляване на случаите на рак в бъдеще.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!