Електронните цигари, за които се счита, че са безопасна алтернатива на тютюнопушенето може да увреждат белите дробове, показва ново проучване.

Учени от университета в Атина са провели малко проучване, обхващащо 8 души, които не са пушили и 24 пушачи, от които 11 са имали здрави бели дробове, а 13 са страдали от астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Всички участници е трябвало да пушат електронни цигари за 10 минути, след което е било измервано съпротивлението на дихателните пътища.

Изследователите са установили, че електронните цигари причиняват незабавно повишаване на съпротивлението на дихателните пътища за около 10 минути при всички участници. Повишението е било по-изразено при пушачите, отколкото при непушачите, като при пушачите с астма или ХОББ е настъпило по-бавно.

Необходими са още изследвания, за да се установи дали увреждането на функцията на белите дробове е дълготрайно.

Проучването е представено на годишния конгрес на Европейското респираторно дружество във Виена.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!