Начало / Актуални теми / Хепатит C – как може да се заразим?

Хепатит C – как може да се заразим?

дек. 14, 2015

хепатит с

Хепатитът е инфекция, която се причинява от вирус, който атакува основно черния дроб. В повечето случаи заболяването дълго време остава незабелязано, тъй като пациентите нямат някакви характерни оплаквания. Много често хепатит C се открива чак когато са настъпили необратими увреждания на черния дроб.

Вирусът на хепатит C (HCV) е един от няколкото хепатитни вируса. Счита се, че инфекцията, причинена от него протича най-тежко и води до най-сериозни усложнения. Броят на болните от хепатит C расте през годините. Най-много случаи на това заболяване се наблюдават сред венозните наркомани.

Хепатит C е инфекция, която се предава чрез кръвта. Основният източник на инфекция е кръв от заразен човек. Повечето случаи на това заболяване се дължат на употреба на заразени спринцовки при инжектиране на наркотици. Дори съвсем малко количество кръв от заразен човек е достатъчно да зарази и други хора.

Друг чест начин за заразяване с хепатит C е по време на кръвопреливане. Случаите на заразяване с хепатит чрез кръвопреливане са били чести преди 1991 година, тъй като дотогава кръвта не се е изследвала за наличие на хепатитен вирус. След 1991 година всяка донорска кръв за кръвопреливане задължително се изследва и рискът от заразяване с хепатит C по този начин е минимален.

За работещите в здравната сфера има риск от заразяване с тази инфекция при случаен досег с кръв от пациент или инцидентно убождане с игла или инструмент, които са използвани за кръвни манипулации. За съжаление няма създадена ваксина срещу хепатит C и поради тази причина здравните работници трябва да бъдат много стриктни при работата с пациенти.

Съществува риск макар и малък да се заразите с хепатит C при използване на чужди самобръсначки, четки за зъби или други предмети, които може да бъдат заразени с инфектирана кръв. Смята се, че вируса на хепатит C може да преживее във външна среда до около 4 дни.

Жените трябва да знаят, че хепатит C може да бъде предаден от заразената с вируса бременна жена на плода. Ако знаете, че сте носителка на вируса на хепатит C задължително трябва да бъдете проследявана по-стриктно през следващите 9 месеца.

Вероятността за заразяване с хепатит С при полов контакт е малка, но се препоръчва използването на предпазни средства.

Трябва да знаете, че инфекцията не се предава при социални контакти като ръкостискане, прегръщане или споделяне на общи прибори и принадлежности.

Кои са рисковите групи за хепатит C?

Шансовете да се заразите с вируса на хепатит C са по-високи ако:
• се е наложило да ви се направи кръвопреливане преди 1991 година
• използвате общи спринцовки, за да си инжектирате наркотици
• работите в сферата на здравеопазването
• сте на диализа
• водите рисков сексуален живот с много партньори
• имате сексуален партньор, който е заразен с хепатит C.

Прочетете за:
Остър вирусен хепатит – причинители