Начало / Актуални теми / Хроничната болка може да се предава по наследство

Хроничната болка може да се предава по наследство

май 21, 2014

Четири често срещани синдроми на хронична болка е възможно да се предават по наследство, твърдят британски учени.

Това са синдром на лесно дразнимото дебело черво, мускулно-скелетни болки, тазова болка и синдром на сухото око.

Екип от учени от Кралския колеж в Лондон са провели проучване сред над 8000 еднояйчни и двуяйчни близнаци. Те са установили, че хроничната болка се среща често при еднояйчни близнаци, които имат еднаква ДНК.

Факторите на околната среда имат значение за възникването на тези четири състояния, но според учените в 60 % от случаите са отговорни гените.

Някои хора са генетично предразположени към хронична болка, като при тях често е налице повече от един тип хронична болка.

Според авторите на проучването разбирането на причината за възникването на хронична болка може да допренесе за справянето с това състояние и до подобряване на качеството на живот на милиони хора.

Необходимо е обаче по-задълбочено проучване, за да се установи кои гени имат значение.

Хроничната болка обикновено продължава с месеци и е често срещано състояние. Причините за поява на хронична болка са твърде разнообразни, поради което и лечението на това състояние може да бъде много трудно.

Счита се, че за възникването на хронична болка роля има увреждането на нервната система, при което се изпращат болкови сигнали до мозъка, въпреки че няма увреждане на тъканите.

Това е първото проучване, което разглежда ролята на генетичните фактори и се опитва да обясни връзката между различните синдроми на хронична болка.