Начало / Актуални теми / Как да облекчите неприятния махмурлук?

Как да облекчите неприятния махмурлук?

окт. 7, 2015

Много от нас са се оплаквали от махмурлук след прекаляване с алкохола предната вечер. Единственият начин да се предпазите от това е да пиете умерено или въобще да не употребявате алкохол. Но понякога е лесно да се подлъжете и да изпиете малко повечко чашки. Ето как може да се справите с неприятните последици от прекаляването с алкохола на следващия ден.

  • Пийте течности

Това е задължително условие след бурна нощ. Както може би сте забелязали след прием на повече алкохол предната вечер през нощта посещавате по-често тоалетната и това може да причини дехидратация. Опитайте се да изпиете 8-10 чаши вода, за да възстановите загубата на вода през нощта.

  • Обилна закуска

Много хора препоръчват да похапнете обилно по-мазни храни на закуска като бекон или пържени яйца. Специалистите не са толкова крайни и съветват ако се оплаквате от махмурлук да хапнете на закуска, но да не прекалявате с мазнините, които могат да ви причнят киселини. Допълнително трябва да знаете, че когато употребявате алкохол трябва да хапнете преди това, защото на гладно алкохолът има още по-неприятно влияние и на следващия ден ще се чувствате ужасно.

  • Алка Зелцер

Може би сте чували за таблетките Алка Зелцер, които се препоръчват при махмурлук. Това лекарство се използва от над 80 години от хора, прекалили с напитките предната вечер. В него всъщност се съдържа натриев бикарбонат, известен още като сода за хляб и аспирин.

  • Кафе

Ако обичате да започвате деня си с чаша кафе, когато имате махмурлук не трябва да нарушавате този ваш обичай. Специалистите обаче препоръчват да не прекалявате с кафето и да изпиете една малка чаша, защото кафето свива кръвоносните съдове и увеличава кръвното налягане, а ако сте прекалили с алкохола това може да ви повлияе негативно.

  • Упражнения

Леките упражнения на сутринта след тежка вечер могат да ви помогнат да се почувствате по-добре. Не забравяйте обаче, че при махмурлук тялото ви е дехидратирано и ако смятате да се упражнявате пийте повече течности.

  • Сън

Обикновено след напиване вие заспивате лесно, но след като алкохола започва да губи своя ефект сънят ви може да се наруши и на сутринта да се чувствате дори по-уморени от обикновено. Ако обаче сте от щастливците, които могат да спят през деня след бурна нощ се възползвайте от това и дайте време на тялото ви да се възстанови.