Начало / Актуални теми / Как да подобрим зрението си без медикаменти?

Как да подобрим зрението си без медикаменти?

мар. 7, 2014

През последните 10-15 години броят на хората, използващи очила или контактни лещи драстично се е увеличил и това може да бъде обяснено с повишеното използване на компютри, както у дома, така и на работното място, а също и с повишено застояване пред телевизора.

Нашите очи се нуждаят от редовни тренировки, за да са здрави, както всеки друг мускул в нашето тяло. Проблемът е, че много хора смятат, че така или иначе след известно време ще се нуждаят от очила и не е нужно да правят нещо, за да подобрят здравето на очите си. Но с някои прости упражнения вие може да поддържате вашето зрение в норма и да забавите момента, в който ще се наложи да сложите очила.

Ето и някои от упражненията, които може да извършвате у дома:

Честото мигане е един много прост начин да освежите очите си и да подобрите фокуса си. Хората, които използват компютър по-дълго време обикновено мигат по-малко от нужното. Може да пробвате да мигате малко по-често, докато сте у дома за 2-3 минути, за да усетите какъв ще бъде ефектът върху вас.

Друго упражнение, което може да правите, за да освободите напрежението около очите и да им позволите да се отпуснат за малко е да поставите дланите си върху тях. Преди да започнете си поемете дълбоко дъх няколко пъти. Седнете удобно и затворете очите си. Поставете дланите си върху очите, така че да не пропускат светлина без да прилагате напрежение. Задръжте така ръцете си за около 3 минути, в които да позволите на очите си да починат.

Ако помислите за малко как функционират мускулите може би сами ще разберете, че колкото по-малко те се упражняват, толкова по-зле ще функционират. Това се отнася и за мускулите на вашите очи. Има някои упражнения, с които може да подобрите функцията на тези мускули. Опитвайте се на всеки 20 минути да фокусирате предмет, който е на приблизително 500 метра разстояние. Сами ще се учудите колко по-добре ще се чувстват очите ви след това упражнение. Друг начин за подобряване на фокусирането е да поставите палеца си пред очите на около 15 сантиметра разстояние и да фокусирате за няколко минути някакъв предмет, който се намира зад него.

Намаляването на яркостта на екрана на компютъра ви също може да подобри състоянието на вашите очи и да им помогне да си починат малко. Само не намалявайте толкова яркостта, че да имате затруднения при работа. Ако трябва да изпълнявате някаква задача по-дълго време, която е свързана с напрягане на очите е препоръчително редовно да си почивате за малко. Опитвайте се да почивате по десет минути на всеки час.

Може би сте забелязали, че когато спите достатъчно и очите ви се чувстват по-добре, а когато сте недоспали зрението ви е замъглено и се оплаквате от главоболие. Сънят е важен за здравето на цялото ви тяло и достатъчният сън през нощта ще се отрази добре и на вашето зрение.

Освен упражнения и достатъчен сън вашите очи се нуждаят и от правилните хранителни вещества. Особено полезни в това отношение са морковите, боровинките, кайсии и други храни богати на бета каротен. Ако забележите, че очите ви са по-сухи и лесно се изморявате може би не приемате достатъчно вода, затова е добре да приемате нужното дневно количество течности, за да хидратирате организма си. Аминокиселините и специално Тауринът са особено важни за здравето на очите. Те ги предпазват от свободните радикали, които могат да ги увредят.