Меню

Може би няма нещо по изнервящо от сухия, сърбящ скалп. От друга страна кожата на главата е може би най-игнорираната част от нашето тяло и не обръщаме достатъчно внимание на нейното състояние. Най-често се сещаме за нея, когато вече положението е извън контрол. Въпреки това има някои лесни стъпки, които могат да помогнат за справянето със сухия скалп.

Долу ръцете!
Първата и най-важна стъпка е да спрете да чешете кожата на главата си. Дори и лекото почесване може да раздразни кожата ви и да влоши състоянието й.

Важни хранителни вещества
Цинкът и витамин Ц могат да помогнат за подобряване на състоянието на кожата на главата ви. Попитайте вашия лекуващ лекар дали е нужно да взимате хранителни добавки, с които да си набавите липсващите количества от тези микроелементи. Може да си набавите витамин Ц и от някои натурални продукти като цитрусови плодове и цинк от ядки и млечни продукти.

Почистване
Вашият сух и сърбящ скалп е особено чувствителен на действието на някои гъбички и инфекции. Измивайте редовно косата си с мек шампоан, който съдържа масло от чаено дърво. Маслото от чаено дърво пази косата от инфекциозни причинители и освен това подхранва кожата на главата. След измиване изсушавайте добре косата си и не я оставяйте мокра. Решете редовно косата си 2-3 пъти дневно, защото така стимулирате скалпа да отделя овлажняващи масла, които биха намалили раздразнението.

Балсам
Ако страдате от сух и сърбящ скалп е препоръчително да избягвате всякакви продукти, съдържащи химикали, които могат допълнително да раздразнят кожата на главата ви. Затова вместо обикновен балсам след измиване на косата, нанасяйте подхранващи масла, които не съдържат изкуствени химикали.

Билкови продукти
Маслото от растението Нийм се счита за полезно за лечение на сърбящ и сух скалп. То е богато на мастни киселини и витамин Е. Други билки, които са полезни за лечение на сух скалп са масло от лайка, пачули и розмарин.

Слънце
Най-добре е да не излагате кожата на главата си на слънце, ако тя е раздразнена и сърбяща. Избягвайте да слагате на главата си полиестерни шапки, които само ще спарят кожата на главата ви и ще я раздразнят допълнително. Избирайте шапки, изработени от естествени материи.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!