Начало / Актуални теми / Как можете да преодолеете фобията си?

Как можете да преодолеете фобията си?

ян. 7, 2014

Думата фобия е станала част от нашия речник и днес почти всеки втори човек твърди, че страда от някакъв вид фобия. Фобията представлява силен страх от някакъв предмет или ситуации, които всъщност не представляват заплаха и като цяло не се опасни за човек.

Често срещани фобии са например страхът от затворени пространства, височини, летящи насекоми, змии и игли. Страхът от тези предмети и ситуации понякога е толкова голям, че човекът, който страда от фобия се опитва по всякакъв начин да ги избягва. Понякога това целенасочено избягване може да затрудни изпълняването на ежедневните дейности на пациента. Въпреки, че много често пациентите осъзнават, че техният страх е прекален и ненужен те не могат да го контролират.

По време на среща с обекта на фобията, в организма на човек настъпват физиологични промени. Така например пулсът се ускорява, наблюдава се изпотяване, световъртеж, задух, гадене и понякога повръщане. При срещата с предмета на фобията човек може или да замръзне на място или да побягне в желанието си да избегне срещата.

Как може да преодолеете своята фобия?

Напълно естествено е да искате да избегнете среща с предмети или ситуации, от които се боите. Но когато става въпрос за преодоляване на фобия, най-доброто решение е да се изправите срещу това, от което се страхувате. Докато избягването на обекта на фобията може да ви кара да се чувствате спокойни, ако не се изправите срещу него няма да разберете, че може да го преодолеете и, че всъщност той не представлява заплаха за вас. Ето и някои методи, с които може да преодолеете своята фобия:

Постепенна и редовна експозиция на обекта на фобията

Един от най-ефективните начини за справяне с фобиите е постепенната и редовна експозиция на обекта на самата фобия по безопасен и контролиран начин. По време на тези експозиции ще се научите да контролирате страха си и той постепенно ще изчезне.

Само по такъв начин може да разберете, че всъщност няма от какво да се страхувате. След всяка среща с обекта на вашата фобия ще се чувствате по-уверени и спокойни.

Упражнения за релаксация и дълбоко дишане

Когато сте притеснени обикновено дишате учестено и си поемате по-малко дъх, което засилва притеснението. При дълбокото дишане организмът се успокоява и напрежението се намалява.

Поемайте си дъх през носа бавно за около 4 секунди, след което задръжте дъха си за около 7 секунди. На осмата секунда издишайте през устата възможно най-дълбоко, като за целта контрахирайте мускулите на корема. След това вдишайте отново, като повторите същия цикъл. Опитайте се да повтаряте тази техника на дишане за пет минути, два пъти дневно.

Премахнете негативните мисли

Научаването да се справяте с негативните мисли е важна стъпка при преодоляването на фобиите. Когато имате фобия, обикновено надценявате колко негативно влияние ще има фобията върху вас и нейните размери. В същото време вие подценявате вашите възможности да се справите с обекта на фобията си.

За да се справите с негативните мисли, може да опитате да ги запишете на лист и да си зададате някои въпроси:

„Може ли да направите нещо, за да се справите със ситуацията, ако попаднете в нея?“

„Какво бихте казали на приятел, който има същата фобия?“

„Има ли доказателства, които могат да оборят твърденията и мислите, които сте записали?“

Прочетете за:
Видове фобии