Начало / Актуални теми / Какви са причините за синдрома на неспокойните крака

Какви са причините за синдрома на неспокойните крака

мар. 11, 2013

диабетно стъпало

Доскоро се считаше, че синдромът на неспокойните крака се дължи на нарушение в кръвоносните съдове или нервите, които са разположени в крайниците. Тези две причини обаче бяха отхвърлени. Точната причина за появата на това състояние все още не е напълно ясна. Наскоро беше оповестена нова хипотеза, според която този синдром се дължи на неправилен синтез на някои субстанции в мозъка, които отговарят за мускулните движения.

Какви са най-честите оплаквания на пациентите със синдром на неспокойните крака?

Пациентите най-често се оплакват от неприятни усещания в крайниците, когато са седнали или легнали, последвани от непреодолимо желание да движат крака, в който усещат болка. Тъй като движението на крайниците успокоява неприятните усещания пациентите гледат непрекъснато да движат краката си. Симптомите най-често се влошават през нощта.

Синдромът на неспокойните крака може да бъде първичен или вторичен. Вторичния възниква в резултат на някакво друго нарушение, което е открито, а при първичния точната причина за възникване не е ясна. Открити са обаче някои рискови фактори, които се смята, че могат да станат причина за възникване на това състояние.

Рискови фактори за първичен синдром на неспокойните крака

Наследственост
Повечето специалисти смятат, че този синдром се предава в поколенията. Това важи с особено сила, когато синдромът на неспокойните крака се прояви в по-ранна възраст. Някои възможни хромозоми, в които може да се съдържа генът за синдрома на неспокойните крака са вече разпознати.

Други рискови фактори са стрес и преумора.

Рискови фактори за възникване на вторичен синдром на неспокойните крака

Желязодефицитна анемия и периферна невропатия
Това са две от най-честитите причини за възникването на това състояние. При желязодефицитната анемия има ниски нива на желязо в организма.Този елемент е особено важен за функцията на хемоглобинът в кръвта, който пренася кислород до всички части на тялото. Така при намалени нива на желязото, намалява количеството и на хемоглобина в кръвта и настъпва анемия. Този вид анемия от своя страна води до развитието на синдром на неспокойните крака.

Периферната невропатия е състояние, при което се увреждат нервите на ръцете и краката основно. Най-честата причина за развитието на периферна невропатия е диабетът. Хората с периферна невропатия се оплакват от мравучкане, изтръпване на крайниците, намалена сетивност в тези зони, в някои случаи и болка в крайниците.

Бременност
Бременността и хормоналните промени, които настъпват при това състояние могат да влошат симптомите на синдромът на неспокойните крака. Някои жени се оплакват от влошаване на симптомите през последния триместър. Най-често това влошаване изчезва веднага след раждане.

Бъбречна недостатъчност
Ако страдате от бъбречна недостатъчност при вас най-вероятно има дефицит на желязо, който от своя страна води до развитието на анемия и оттам поява на симптоми на синдромът на неспокойните крака.

Употреба на някои лекарствени средства
Някои антиконвулсанти, анидепресанти, бета блокери, невролептици могат да имат като нежелана реакция проявата на този синдром.