Начало / Актуални теми / Нарколепсия – какво представлява?

Нарколепсия – какво представлява?

юни 12, 2014

Нарколепсията е рядко срещано мозъчно нарушение, при което човек заспива внезапно в произволни моменти. Пациентите с нарколепсия трудно успяват да останат будни за дълъг период от време, без значение от обстоятелствата. Това състояние обикновено доста затруднява изпълнението на ежедневните задължения на пациентите.

Какви са причините за нарколепсията?

Точната причина за развитието на това състояние все още не е изяснена. Смята се, че някои генетични фактори могат да оказват влияние или наличието на определени инфекции.

Нормалният процес на заспиване започва с фаза наречена сън без бързи движения на очните ябълки. По време на тази фаза мозъчните вълни, които генерира мозъка се забавят значително. След около час вашият организъм преминава в следващия етап на съня, при който се наблюдават бързи движения на очните ябълки. Това всъщност е фазата на дълбок сън, при която се появяват и сънищата. Пациентите с нарколепсия могат да изпаднат направо във фазата на дълбок сън, както през нощта, така и през деня.

Какви са симптомите на нарколепсия?

Симптомите могат да варират при различните пациенти. При някои се наблюдават постоянни симптоми, докато при други заболяването протича на фази, при които има засилване на оплакванията. По-честите симптоми са:

  • Повишена сънливост през деня – това обикновено е първият симптом, който се проявява. Това е и най-трудният за преодоляване симптом, от който страда много ежедневието на пациентите.
  • Атаки на сън – при тях пациентът изведнъж заспива и пада на земята, без никакво предупреждение. Продължителността на съня по време на атаката варира при различните пациенти. При някои се наблюдават по няколко такива атаки на ден. Опасното при тях е, че ако пациентът е изправен при падането може да се нарани, както и ако извършва някаква дейност, при която има използване на инструменти, които могат да го наранят.

Други по-рядко срещани симптоми са:

  • Временна мускулна парализа – при нея пациентите не могат да се движат, нито да говорят. Това състояние е известно като катаплексия. При нея за известно време пациентите губят контрол върху мускулите си. Катаплексията може да бъде предизвикана от смях, превъзбуда или уплаха.
  • Трудна концентрация
  • Неспокоен сън през нощта – пациентите се будят често през нощта и често се оплакват, че сънуват кошмари
  • Халюцинации.

Как се поставя диагнозата?

Вашият лекар може да предположи, че страдате от това състояние още от вашите оплаквания и прекалена сънливост, но за точното поставяне на диагноза е нужно да бъдат извършени някои допълнителн тестове. По-често прилаганите такива тестове са:

  • Полисомнограма – при това изследване се проследяват редица сигнали, които възникват в мозъка по време на сън, с помощта на електроди поставени върху скалпа. За извършването на полисомнограма е нужно пациентът да прекара нощта в лечебно заведение.
  • Изследване нивата на хипокретин – това е химическа субстанция, която се произвежда в мозъка и регулира фазата на съня, която се характеризира с бързи движения на очните ябълки. При хората с нарколепсия нивата на хипокретин са занижени.

Какво е лечението?

Няма открит лек за нарколепсията, но пациентите могат да овладяват симптомите си с някои промени в начина на живот. За да се предпазите от прекалената сънливост през деня може да дремвате за малко през равни интервали през деня. Важно е също така да си изградите редовен режим на сън и през нощта.

Друго което може да помогне за подобряване на вашето състояние е да избягвате стресовите ситуации, да се храните правилно и да спортувате редовно.