Начало / Актуални теми / Какво представлява измръзването?

Какво представлява измръзването?

ян. 30, 2014

Измръзването представлява увреждане на части от тялото в резултат на експозиция на много ниски температури. При измръзването температурата на тялото спада под нормалната и може да се стигне до хипотермия. Най-добрият начин за предпазване от измръзване е избягването на дълго престояване навън при ниски температури и носене на подходящо топло облекло и обувки. Всяка една част от човешкото тяло може да бъде засегната от измръзване, но най-често се засягат крайниците, ушите, носа и устните.

Как настъпва измръзване?

Кръвта в нашето тяло има функцията да пренася кислород до всички органи и по този начин да поддържа тъканите здрави. Когато тялото бъде изложено на ниски температури като защитен механизъм кръвоносните съдове се свиват, за да може кислородът да бъде насочен към жизненоважните органи в тялото. Като резултат при продължително престояване на ниски температури недостатъчния приток на кръв и кислород към кожата и крайниците може да доведе до тяхното увреждане.

В кръвоносните съдове поради забавения кръвоток могат да се оформят съсиреци, които допълнително да влошат приток на кръв към засегнатите части.

При по-продължителен престой на ниски температури вероятността от измръзване нараства. Ако ниските температури са съчетани със силен вятър и висока надморска височина, риска от измръзване става по-голям.

Най-засегнати от измръзване са бездомните хора, войниците, хората, чиято работа е свързана с прекарване на много време на открито, скиори и почитатели на зимните спортове. При хората със съпътсващи заболявания като диабет и заболявания на периферните съдове има по-висок риск от тежко протичане на измръзването.

Колко степени на измръзване има?

Както при изгарянето и при измръзването има няколко степени на увреда. Степента зависи от това каква е дълбочината на увреждането.

Първа степен на измръзване – засегнат е само епидермиса.

Втора степен на измръзване – засягат се епидермиса и част от дермата.

Трета степен на измръзване – засегнати са епидермиса, дермата и мастната тъкан.

Четвърта степен на измръзван – засягат се всички части на кожата, както и мускули, сухожилия и кости.

Какви са симптомите на измръзване?

По-често срещаните признаци и симптоми на измръзване са:

  • чувство на студ, настръхване и треперене;
  • болезненост и сърбеж в засегнатите области;
  • изтръпване на крайниците и тромавост поради скованост на мускулите и ставите;
  • кожата е бледа, след което става зачервена и оточна, има синкав цвят на върха на пръстите. При по-тежки случаи на измръзване се появяват мехури, като може да се стигне до некроза на кожата и гангрена.
  • вяли, забавени движения, забавени рефлекси;
  • брадикардия – забавяне на сърдечната дейност.