Начало / Актуални теми / Какво представлява кифозата?

Какво представлява кифозата?

мар. 18, 2014

кифоза

Кифозата представлява извиване на гръбнака, при което неговата горна част изглежда малко по-закръглена от нормалното. Докато известно извиване е нормално, извиване на гръбнака на повече от 40 градуса се счита за признак на кифоза. В някои случаи кифозата не причинява никакви симптоми, освен абнормното изпъкване на гръбнака в горната му част. В други случаи пациентите може да се оплакват от гръбна болка и скованост, лесна уморяемост.

Какви могат да бъдат причините за кифоза?

При кифозата има разместване на прешлените в гръдния отдел на гръбначния стълб. Някои от по-често срещаните причини за кифоза са:

  • Неправилна стойка – най-често в детска възраст, например носенето на тежка раница може да доведе до разпъване на мускулите и лигаментите, които поддържат гръбнака и в резултат на това прешлените могат да се разместят от нормалната им позиция.
  • Абнормно оформени прешлени – ювенилна кифоза. Възниква в пубертетната възраст 12 – 17 г. Нарушава се кръвоснабдяването на прешлените и спира или се забавя растежът на предните части на техните тела. Вследствие на това прешлените добиват клиновидна форма и се появява кифоза.
  • Абнормно развитие на гръбнака вътреутробно – вродена кифоза
  • Рахит – рахитична кифоза
  • Травма на гръбначния стълб – посттравматична кифоза
  • Остеопороза – старческа кифоза
  • Други причини са – болест на Бехтерев (анкилозиращ спондилит), туберкулоза, мускулна дистрофия, тумори на гръбначния стълб и др.

Какви са симптомите при кифоза?

Най-лесно забележимият симптом при пациентите с кифоза е неправилната стойка с гърбица в горната част на гръбнака. Други оплаквания на пациентите могат да бъдат гръбна болка, мускулна умора и скованост. По-често тези симптоми се задържат дълго време, но не се влошават с времето.

При по-тежки случаи на кифоза пациентите могат да забележат, че техните симптоми се влошават с времето. Кифозата може да напредне и да причини по-голямо изкривяване на гръбнака и нарастване на гърбицата. В редки случаи може да се стигне до притискане на гръбначния мозък с появата на неврологични симптоми, като например загуба на чувствителност, загуба на контрол върху пикочния мехур и червата. Тежката гръдна кифоза може да причини затрудняване на дишането, съпроводено със задух.

Как се диагностицира кифозата?

Вашият лекар първо ще ви разпита какви са оплакванията ви, включително кога първо са се проявили, имате ли роднини, които са имали подобни оплаквания и дали преди сте имали проблеми с гръбнака. След това лекарят ще ви прегледа, за да прецени в каква степен е изкривен гръбначният ви стълб. Той ще изследва и чувствителността и рефлексите на вашите крайници. Според получените резултати може да бъде назначено рентгеново изследване на гръбначния стълб, а в някои случаи и магнитен резонанс, ако има съмнения за притискане на гръбначния мозък.

Какво е лечението на кифозата?

Лечебният план зависи от това в каква степен е извит гръбнака и от тежестта на съпътстващите симптоми. Децата с кифоза може да не се нуждаят от лечение, тъй като с времето те могат да израстат проблема със съзряването на тяхното тяло. В някои случаи за лечението на кифозата може да се използват специални скоби.

Ако кифозата се дължи на неправилна стойка в повечето случаи няма нужда от агресивно лечение. Въпреки това могат да бъдат използвани някои медикаменти за облекчаване на болката, физиотерапия, йога. При много тежки случаи може да се наложи хирургична интервенция.

Прочетете за:
Причини за кифоза. Видове кифоза