Начало / Актуални теми / Какво представлява системният лупус еритематодес?

Какво представлява системният лупус еритематодес?

окт. 31, 2013

ниски тромбоцити

Системният лупус еритематодес спада към групата на автоимунните заболявания. При тези заболявания имунната система на човек атакува своите собствени клетки и тъкани. В резултат на това при лупусът се развиват възпалителни промени на съединителната тъкан, увреждат се бъбреците, ставите, сърцето и белите дробове на пациентите.

Системният лупус еритематодес в много случаи се диагностицира трудно, защото симптомите на това заболяване могат да наподобяват симптомите при други често срещани заболявания. Най-характерният симптом на лупуса е появата на пеперудообразен обрив по лицето на пациента.

Точната причина за появата на лупус не е изяснена, но според учените за възникването на заболяването влияние оказват генетични фактори и някои фактори от околната среда. Учените смятат, че поради честите случаи на лупус в някои фамилии има генетична предразположеност към заболяването. Все още обаче няма установени гени, които да могат да бъдат свързани с появата на лупус.

Фактът, че жените се засягат от лупус повече, отколкото мъжете кара учените да се съмняват, че хормоните в организма на жената могат да оказват някакво отношение към появата на заболяването.

Какви са симптомите на системен лупус еритематодес?

Симптомите на заболяването могат да се развият постепенно или да се появят внезапно. При повечето пациенти заболяването протича сравнително леко с епизоди на обостряне на заболяването, когато оплакванията за известно време се влошават и малко след това отзвучават. Едни от по-често срещаните оплаквания са:

  • умора и покачване на телесната температура;
  • скованост и болка в ставите;
  • пеперудообразен обрив по лицето, който обхваща бузите и носа;
  • кожни лезии, които се проявяват като зачервяване на кожата след слънчева експозиция;
  • задух;
  • болка в гръдната област;
  • главоболие и обърканост.

Как се диагностицира заболяването?

Поставянето на диагнозата лупус е трудно, защото симптомите на заболяването варират значително при различните пациенти. Освен това те наподобяват симптомите при други заболявания, което допълнително затруднява лекарите. Комбинацията от лабораторни и образни изследвания помага в тази насока.

Най-често използваният лабораторен метод е доказването на анти-нуклеарни антитела в кръвта на пациентите. Тези антитела са характерни за пациентите с автоимунни заболявания, към които спада и лупуса. Ако вашият лекуващ лекар прецени, че при вас лупусът може да е засегнал сърцето и белия дроб може да назначи рентгенова снимки на бял дроб и ехокардиография, за да прецени какво е състоянието на вашите сърце и бял дроб.

Какво е лечението при лупус?

За момента няма открит лек за лупуса, но има някои медикаменти, които могат да облекчат оплакванията на пациентите и те да водят един нормален живот и да се предпазят от усложненията на заболяването.

Прочетете за:
Диагноза на системен лупус еритематодес
Видове лупус еритематодес